Miből legyen lekvár, pálinka?

2017. 03. 24., péntek

A haszonhajtó gyümölcsöket kedvelik a homokhátság gyümölcstermesztői. Az idei ültetési idényben is a lekvár és a pálinka alapanyagok dominálnak.

A faültetési szokásokban a táj határozza meg a fajok állandóságát, a nemes növények előállítói pedig a fajták változatosságát és az újabb termesztési technológiákat. Kecskemét környékén s messze onnan, szerte a Duna-Tisza közén ez idő tájt is főleg a kajszitól, őszibaracktól, szilvától remélnek jövedelmet a nagyobb gazdaságok. A hobbiból kertet művelők pedig minden, a tájban jól megélő fajt kedvelnek, főleg, ha azok pálinkát, lekvárt, befőttet adnak. Ilyen a hagyomány, ősöktől való, hasznot hajtó. – írja a baon.hu.

A Kecskemét-Borbási Hírös faiskola főleg csonthéjasokat értékesít a dél-alföldi régióban. A cég szakemberei évekkel előbbre próbálják kifürkészni a termesztési szokások alakulását, mert immár nemcsak a nagy földeken bajlódók, de a tenyérnyi kertecskéjű városiak közül is egyre többen igényt tartanak szolgálataikra. Az utóbbiakról pedig mindenki tudja: türelmetlenebbek és kényelmesebbek, mint a határbeliek. Kevés gondoskodással gyors termőre fordulást várnak fácskáiktól. Ezért a gyümölcsfa szaporításnak Borbáson is formálódik új oldalhajtása, a konténeres faiskolázás.

– Folyton kitekintünk a külföldi szaktársak gazdaságaira és azt látjuk náluk, hogy fejlődik a tenyészedényes technológia. Idehaza is ugyanez az irány, készülnünk kell a növekvő forgalomra. Ezért terveink szerint a szabadgyökerű fácskák mellett évi 25–30 ezerre szeretnénk majd felfuttatni az edényes állományt. Ez lassúbb folyamat lesz, mint mondjuk Nyugaton, ahol az urbanizáció szintje lényegesen magasabb, de előbb-utóbb egy új kertészeti kultúra bontakozik majd ki nálunk is – beszélt terveiktől Karádi Tamás, a cég ügyvezetője.

A tapasztalatok szerint számos előnye van a konténeres gyümölcstermesztésnek. Erről a legalaposabban Szeverényi Kálmán, a szaporítás szakmai vezetője tud beszélni.

– A speciális talajkeverékben nevelt növények hamar termőre fordulnak, bármikor telepíthetők, és nem utolsó sorban növelik a kertecskék esztétikai értékét. Elsőként áfonyát, homoktövist vontunk ebbe a technológiába, a tapasztalataink biztatóak. Gyakorlatilag minden gyümölcsfaj telepíthető ily módon.

Természetesen a szabadgyökerű facsemetéket nem szorítja majd háttérbe a konténeres technológia, inkább csak kiegészíti azt.

– A szabadgyökerű fácskák esetében a faj- és fajtaválaszték bővítése az egyik fő feladatunk a jövőben is. Ezen belül bevonjuk a szaporításba a régi alapfajtákat, amelyekkel növényvédelmi szempontból kevesebb a probléma. Tudni kell azonban, hogy a többnyire jóízű, kevés vegyszerrel vagy anélkül termesztett gyümölcsöknek egyelőre még nem látjuk gyors felfutását a kereskedelemben. Az áruházakban elsősorban a látványos, nagy méretű gyümölcsök kelnek el, polcokon maradnának a szerényebb megjelenésű alapfajták gyümölcsei. A családi kiskertekben azonban értékelik ezeket a fajtákat – vázolta a lehetőségeket Rostás Gábor értékesítési vezető.

 

Forrás: www.agrotrend.hu

 

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum