KISÜSTI VS EGYLÉPCSŐS

2016. 07. 21., csütörtök

Szinte minden pálinkafőző vásárlás és érdeklődés alkalmával felmerül a dilemma, hogy melyik technológia a jobb, mivel lehet finomabb pálinkát főzni. Ennek apropóján foglaljuk össze a témában kialakult véleményünket. 

Sokat lehet hallani a legendákról, hogy az egylépcsős illatosabb, de a kisüsti aromásabb, illetve az egylépcsős egy idő után elveszti az ízét. Ezek a szóbeszédek mindig megmosolyogtatóak. Mi tehát a két technológia között a lényegi eltérés? 

A hagyományos, kisüsti, azaz kétlépcsős lepárlás a régi idők főzési módozata. Nincs ezzel baj, számos díjnyertes pálinka születik ezzel az eljárással. Viszont ami tény, hogy ez esetben kétszeri főzést alkalmazunk, kétszer adunk hősokkot a párlatnak és igen magas hőmérsékleti tartományban tesszük ezt. A magas hőmérséklet a legnagyobb ellensége az íz és illat aromáknak, ezért a kétlépcsős pálinkafőzést nem mondhatjuk aroma kíméletes eljárásnak. 

Az egylépcsős rendszerek azonban csak egyszer adják a hősokkot és azt is egy alacsonyabb hőmérsékleti intervallumban teszik, ezzel kímélve az aromákat.

A nagyobb aromakoncentrátum valóban illatosabb és ízesebb végterméket eredményez, mely idővel nem fog a zárt palackból köddé válni, miért is tenné.

Nem elhanyagolható tényező, hogy ugyanabból a cefréből az egylépcsős rendszer 25-30%-os többlet kihozatalt eredményez (többszöri tesztjeink alapján), kisüsti társához képest. Továbbá kevesebb idő és energia felhasználás szükséges az előállításhoz.

Meglepő, hogy egy 35 literes egylépcsős főzővel ugyanannyi cefre főzhető le egy hétvége alatt, mint egy 100 literes kisüstivel. Viszont a 35 literes készülékbe akár 10-15 liter kis mennyiségű ribizli vagy kökény (amiből általában kevesebb van) is lefőzhető. Ugyanezt a mennyiséget egy 100 literes kisüstibe nem lehet beletenni.

A számos eltagadhatatlan előny miatt a jelen és a jövő már az egylépcsős főzőké. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy a nagymesterek a kisüsti technológiával is csodákat művelnek. Ennek egyik alapvetése, hogy 90%-ban a cefre minősége határozza meg a végtermék színvonalát.  

   


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum