Előny az egylépcsősnél

2016. 08. 12., péntek
Egylépcsős, egy utas, egy fázisú, egyszeres, egykörös, oszlopos, tornyos, rektifikációs, töltetes, tányéros stb… Elnevezésében már bő a választék, de még mindig nagyon sokan nem ismerik a jelen és a jövő pálinkafőzési technológiáját.
 
Melyek tehát azok az előnyök, ami miatt világszerte hódít az egylépcsős lepárlás? Összegyűjtöttük.
 
1. Az első és legfontosabb az aroma kihozatal. A cél a gyümölcsöt tökéletesen visszaadó, ízes, illatos pálinka. A zamatok, esszenciák kihozatalát viszont erősen befolyásolja a főzési hőmérséklet, azaz a hősokk, mely legnagyobb ellensége az aromáknak. Ha tehát finomító oszlopos főzővel csak egyszer adunk hősokkot, és azt is egy alacsonyabb tartományban, akkor kíméljük, mentjük az értékes aromaalkotókat.
 
2. Lényeges szempont a mennyiségi kihozatal. Számos tesztünk támasztja alá, hogy ugyanazon cefréből az egylépcsős főző 25-35 %-al többet hozott a kétlépcsős főzőhöz képest. Ez ugyancsak köszönhető az egy utas főzés technológiájának és a párlatfrakciók pontos leválaszthatóságának. 
 
3. Ezek mellett nem elhanyagolható tény, hogy adott idő alatt több pálinka főzhető vele, mivel rögtön a végtermék választható le és ehhez kevesebb energia szükséges, tehát gyors és gazdaságos. 
 
4. Optimálisan használható kisebb és nagyobb mennyiségek főzésére is. Vegyük példának a 35l-es Pálinka Mester Dávid készüléket, melynek töltési térfogata maximum 29 liter. Ezzel a berendezéssel két nap alatt ugyanazon mennyiség lefőzhető, mint egy 100l-es kisüsti pálinkafőzővel. Ugyanakkor egy kisebb mennyiségű, értékes, pl. málna vagy ribizli cefre esetében akár 10-15 liter is azonnal előállítható, amit egy 100l-es kétlépcsős főzőbe bele sem tölthetünk. Nagyobb méretű egylépcsősnél, mint pl. a 98l-es Pálinka Mester ez azt jelenti, hogy egy főzéssel 80 liter cefre tölthető be, de akár 30-35 liter mennyiség is lefőzhető vele.
 
5. Elsőbbség, a tökéletes leválasztás. A jó cefrét a főzéssel már csak elrontani lehet, ezért itt jelentős szerepe van a desztilláló készüléknek. A három legfőbb hiba az odaégetés, a rossz leválasztás és a gyors kifőzés lehet. Az odaégetés kikerülhető a dupla-falú, vízfürdős üstökkel. A rossz leválasztás és a párlat lekergetése már a főzőmesteren múlik, de az egylépcsős főzők ebben is segítséget adnak. A túlhevített főző üstről jelzést ad a vízfürdős üst nyomásmérő órája, a hűtővíz hőmérséklete, a távozó párlatgőz hőmérséklete és a párlat kifolyás sebessége. A tökéletes leválasztáshoz azonban szükséges egy labor pontos, digitális maghőmérő, ami mutatja a kondenzálást megelőző párlatgőz hőmérsékletét. Innen már csak a megfelelő forráspontokat kell ismerni és szó szerint nem okoz majd fejfájást az elő- és utópárlat szakszerű leválasztása. Ezt természetesen minden esetben kiegészíti az érzékszervi bírálat!
 
6. Ha jól választunk egylépcsős főzőt, akkor azzal akár kisüstiként is főzhetünk, ha úgy tartja kedvünk. 
 
Leírásunk az általunk gyártott, már világszerte népszerű, 100%-ban magyar Pálinka Mester egylépcsős termékcsalád tagjaira, minden pontban érvényes.
 
További információk:
+3630-9329396
+3630-5221099
Pálinka Mester 98l- es egylépcsős pálinkafőző

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum