Rekordmennyiségű pálinka várható

2010. 02. 03., szerda

Javában tart a pálinkafőzés szezonja. A szakemberek szerint márciusig soha nem látott mennyiségű gyümölcspárlatot főznek le a hazai bér-, és kereskedelmi főzdék. A tetemes mennyiségből legalább egymillió liter folyik el a feketegazdaságba.

"Előzetes számítások szerint hétmillió liter pálinkát főznek majd le összesen az ország kereskedelmi és bérfőzdéi, ebből a kereskedelmi célú lepárlás mintegy másfél-kétmilliót tesz ki" - mondja kérdésünkre Piros László, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere. Úgy véli: a bérfőzésben készült mennyiségnek mégis legalább húsz százalékát értékesítik kereskedelmi forgalomban. "Jellemző, hogy a kocsmákban, éttermekben olyan bérfőzött pálinkát mérnek, ami után nem fizetik meg az adót. Ezzel az államot is, és a fogyasztókat is megkárosítják." A Pálinka Nemzeti Tanács a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal lépett szövetségre, annak érdekében, hogy a pálinka, mint nemzeti ital megfelelő minőségben kerüljön a bel- és a külföldi fogyasztók elé. 

A Tanács nagymestere szerint ez a vendéglátóhelyek ellenőrzése mellett a palackozott termékek vizsgálatát is jelenti. "Itt nem arra kell gondolni, hogy laboratóriumban alkotóelemeire bontják a pálinkát, hanem elsősorban az üveget, a címkén olvasható információkat ellenőrzik. Megtévesztő lehet az a termék, amelyik pálinkás - vagy ahhoz kísértetiesen hasonló - palackban van, címkéjén mégis a következő felirat olvasható: szeszes ital. Bár a köztudatban még elevenen él a "mézes pálinka" kifejezés, ám a pálinkatörvény értelmében az mégsem nevezhető pálinkának. Ezért, ha a fogyasztóvédők ilyen feliratot találnak, még laboratóriumi vizsgálatra sincs szükség." 

A pálinkafőzési szezonban újra-újra felmerül a kérdés az emberekben: miért nem lehet szabályozott körülmények között, otthon pálinkát főzni? Sokan az osztrák példát emlegetik: lám, sógoréknál bezzeg ezt is szabad. S valóban, Ausztriában, a gyümölcstermesztő vállalkozások tarthatnak lepárló berendezést, - aminek itthon már pusztán a birtoklása is törvénysértés - s azzal harminc liter pálinkát adómentesen párolhatnak le. A megengedett mennyiség fölött viszont jövedéki adót kell fizetni. Az osztrák gazdának a lepárlási folyamat kezdete előtt tájékoztatni a kell az illetékes hatóságot arról, hogy mikor kezdi a folyamatot, miből mennyit párol, és mekkora párlatmennyiséggel számol. 

Piros László szerint a magyar "filozófia" ezt nem teszi lehetővé. "Működhetne, ha az adóbefizetés, nem pedig az adókerülés országa lennénk. Jól példázza ezt az előbb említett, közel egymillió liter bérfőzött pálinka esete, ami "valahogy" átszivárog a kereskedelembe. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a számtalan, folyamatosan egymásra mutogató vendéglátós miért lépett fel tavaly együttes erővel a napi standolás ellen?" Mindezek ellenére úgy véli: a bérfőzetők a jelenlegi szabályozással is jól járnak, mert kedvezményes adófizetés mellett vihetnek haza nyolcvanhat liter ötvenfokos pálinkát.


Jooble

Exkluzív üvegtermékek

 

 

Elektromos fűtőpatronok

 

 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum