Pálinkafőzés otthon: válaszok a leggyakoribb kérdésekre

Kérdések és válaszok a házi pálinkafőzésről, a házipálinkáról.

Otthoni pálinka főzés törvényi szabályozása

A házi pálinkafőzés engedélyezéséről szóló törvény a kihirdetés utáni 45. napon lépett életbe. Tehát 2010. szeptember 27-től a pálinkafőzés otthon legális. A magánfőzés jogát minimum 5 darab párlat adójeggyel (700 Forint/darab) lehet megváltani. 2016 január 1-től az a magánszemély jogosult összesen maximum 86 liter 42 fokos párlat éves mennyiség lefőzésére, ehhez maximum 86 darab párlat adójegyet igényelhet a helyileg illetékes önkormányzat adócsoportjától. 

2016. január 1-től évente, maximum 86 liter 42 fokos párlat állítható elő, ami 72,2 liter 50 fokos párlatnak felel meg.

Az adómentesen előállított pálinka kizárólag a háztartásban való személyes fogyasztásra szolgál. A magánszemélyeket háztartásonként illeti meg, mely az egy lakásban életvitelszerűen együtt élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyek közössége.

Amennyiben egy háztartásban több bérfőzető vagy több magánfőző él, úgy a főzött és főzetett mennyiségek egybeszámítandók.

Otthon főzött pálinka esetében a magánfőző bevallásos alapon vásárolhat párlat adójegyet. Egy darab párlat adójegy 700 Forintba kerül és egy liter 42 fokos pálinka lefőzésére jogosít fel. Minimum 5 darab adójegyet kell vásárolni (3500 Forint) a magánfőzőnek ahhoz, hogy a magánfőzés intézményét igénybe vehesse. Maximum 86 darab párlat adójegyet vásárolhat adott évben a magánfőző. Magánfőzés esetében az adó megállapításához és az adótartozás végrehajtásához való jog 1 év elteltével évül el.

Bérfőzetett pálinka esetében az adóalap 333.385 Forint, mely azt jelenti, hogy 1 liter 100 térfogat %-os alkohol jövedéki adója 3.335 Forint. Ennek megfelelően 1 liter 50 térfogat %-os, ismertebb nevén 50 fokos pálinka jövedéki adója 2013-tól 1.668 Forint. 2015 január 1-től 50%-os kedvezménnyel főzethető le a bérfőzdékben a pálinka, azaz 1 liter 50%-os pálinka után a jövedéki adó 835 Forint.

Az alkohol előállítására legfeljebb száz literes pálinkafőző üst használható.

2015. január 1-től be kell jelenteni a pálinkafőzőt a helyileg illetékes önkormányzat adócsoportjánál. Legfeljebb 100 liter űrtartalomig vehetünk otthoni pálinkafőzőt, melyet kereskedelmi forgalomban, számlával igazoltan vásároltunk. Házilag készített főzőberendezésre a megépítés előtt engedélyt kell kérni. Igazolatlan származású pálinkafőzőt a NAV elkoboz és jövedéki bírságot ró ki.

Pálinka fogyasztás
A hideg „elrejti” az ízeket, illatokat, ezért jó pálinka optimális fogyasztási hőmérséklete 18-20 °C.
Az optimális pálinkás pohár talpas, és tulipánformájú, melyből kellőképpen tudjuk segíteni a gyümölcsillatok intenzív áramlását.
Pálinka általában
A jelenleg hatályban lévő rendelet szerint legalább 37,5 %, legfeljebb 86 % (térfogatát tekintve, azaz V/V). Forgalomban lévő pálinkáknál a jellemző alkoholtartalom 40-50%. (Forgalomba csak 37,5% és 55% közötti pálinkák kerülhetnek.)
A párlat valamilyen cukrot tartalmazó alapanyagból készül erjesztéssel és lepárlással, a Pálinka esetén ez az alapanyag a gyümölcs. Párlat bárhol készülhet, a Pálinka hungarikum. A párlat ízesíthető, Pálinka esetén a jelenleg hatályban lévő rendelet nem engedi adalékanyagok használatát. A legfontosabb, hogy a Pálinkát rendelet szabályozza, a párlat, snapsz, desztillátum szavakra vonatkozóan csak uniós szabályozás van. Tehát: minden Pálinka párlat, de nem minden párlat Pálinka!

100%-ban gyümölcsből készült párlat, semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat (pl. mézet sem).

Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes és vadgyümölcs, illetve szőlőtörköly és aszú-szőlőtörköly lehet az alapanyaga (az importgyümölcs nem felel meg a kívánalmaknak).

A gyümölcsöt, illetve törkölyt Magyarországon cefrézték, párolták, érlelték és palackozták.

Minimum 37,5% V/V alkoholfokos legyen (maximális kikötés nincs, vagyis lehet 50% feletti is).

Pálinka fajták
A jelenleg hatályban lévő rendelet megengedi a fajtaazonos érett gyümölcs használatát ízesítés céljából. Ha valamilyen érett vagy aszalt gyümölcsöt helyezünk a Pálinkába, akkor az kioldja a gyümölcsben lévő aromaanyagokat ill. gyümölcscukrot. A gyümölcscukor a magas alkoholtartalom miatt már nem tud kierjedni, ezért a Pálinka édes lesz. Az ilyen eljárással készült terméket ágyas Pálinkának nevezzük. Az ágyas szó onnan ered, hogy a gyümölcs Pálinkában való elhelyezését a Pálinka ágyazásának hívják: „megágyaztak az üvegben, hogy a pálinkát hosszú időre, puha gyümölcságyra fektethessék”.
A törköly préselt, száraz szőlőt jelent. A legjobb törköly-pálinkákhoz a préselendő szőlőt előbb bogyózzák, ezért nem jelenik meg benne a szár íze. Egyik leghagyományosabb párlatfajta. Mindenhol, ahol fejlett a borkultúra, fejlett e „borászat melléktermékéből” készülő párlatkultúra is. A világ leghíresebb ilyen törkölypárlata az olasz Grappa.
A seprő a borkészítés során a borban kialakult „üledék”, amelyből alkoholtartalma miatt párlat készíthető. A jelenleg hatályban lévő rendeletben nincs ilyen kategória, ezért a belőle készült párlatot hivatalosan nem nevezhetjük Pálinkának.
Hivatalosan nincs, a diónak ugyanis nincs megfelelő mennyiségı erjeszthető cukortartalma. „Diópálinkának” nevezett italt azonban sok helyen készítettek őseink, ami nem dió erjesztésével és lepárlásával készült, hanem egyéb (pl. törköly) pálinkában áztattak puha zölddiót, ezáltal a pálinka átvette a zölddió ízét.
Bár a kifejezést használják, a jelenleg hatályban lévő rendelet miatt azonban "mézes" Pálinkát a boltok polcain nem találhatunk, hiszen semmilyen adalékanyag használata nem engedélyezett, beleértve a mézet is.
Egy Pálinka akkor „kisüsti”, ha kisüsti eljárással készült. A kisüsti eljárás azt jelenti, hogy legalább kétszeres lepárlást alkalmazunk; az üstök hő-felülete rézből készült; az üst befogadóképessége nem haladja meg az 1000 litert.
Pálinka főzés otthon
Régi, a pincéből vagy máshonnan előtúrt pálinka főző berendezés elavult, és veszélyes lehet. A korszerű biztonságos pálinkafőző berendezések használatával a pálinkafőzés otthon biztonságos.
Pálinkafőzés általában

Hány liter 50 fokos párlat nyerhetőA táblázatban láthatjuk hány liter 50 fokos párlat nyerhető 100kg alapanyagból.

Saját gyümölcsöskertjéből származó gyümölcsöt kedvezményes adó (bérfőzési szeszadó) – mely a jövedéki adó 50 százaléka – megfizetése mellettbárki hivatalosan lefőzetheti egy erre a tevékenységre engedéllyel rendelkező szeszfőzdében. A bérfőzető évenként - gyümölcstermelő háztartásonként - 50 liter 86 fokos gyümöcsszesznek megfelelő pálinkát főzethet. Ez 50%-os pálinka esetén 86 literre ad lehetőséget. A bérfőzés szolgáltatás, a főzető a főzési díjat (a szolgáltatást) és a bérfőzési szeszadót fizeti meg a pálinkafőzdében.
Az így elkészült Pálinka forgalomba nem hozható!
Gyümölcstől függ. Legtöbb Pálinkát sárgabarackból, szilvából, törkölyből készíthetünk, melyekből egy liter pálinkához 9-10 kg szükséges. Legkevesebb Pálinka pedig például kökényből, somból, berkenyéből készül, egy liter Pálinka elkészítéséhez 40-45 kg-ra is szükségünk lehet.
Nem. A jövedéki törvény nem engedi, de nem is érdemes. A cukor növeli ugyan az alkohol-kihozatalt (ugyanannyi alapanyagból több alkoholt kaphatunk), azonban az így készült párlatban kevesebb az aromaanyag (ugyanannyi aroma több párlatban próbál érvényesülni), valamint a kizárólag gyümölcsből készült párlat másnap nem okoz fejfájást!

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum