Legfeljebb csak párlat lehet az otthon főzött pálinka

2010. 08. 20., péntek

Nem nevezhetik az otthon főzött párlatot pálinkának, ez a véleménye Piros Lászlónak, a Pálinka Nemzeti Tanács alelnökének, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymesterének, aki több újságnak is úgy nyilatkozott: egy sor kritérium hiányzik a jogszabályokból ahhoz, hogy az otthon desztillált szesz a nemzetközileg is egyedi pálinka elnevezéssel legyen illethető.

A házi pálinkafőzésről szóló törvény ugyanis nem köti ki — szemben a kereskedelmi forgalomba kerülő pálinkákat szabályozó törvény szigorúbb előírásaival —, hogy az így főzött nedű kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből készülhet, adalékanyagok hozzáadása nélkül. A házi lepárláshoz ráadásul nem kell szakképesítést sem szerezni, 100 liter alatt pedig a berendezést sem kell engedélyezni.

A Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke az agromonitor.hu portálon úgy fogalmazott: szerinte sok vidéki étteremtulajdonos fog ezután saját párlatkészítésre berendezkedni, és teret kaphatnak az ügyeskedők is.

Ilyen jellegű készülődést egyelőre nem érzékel a szakmában Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, aki inkább attól tart, ha nem megfelelő szaktudással és berendezésekkel, nem minőségi cefréből készülnek majd a házi főzetek, akkor azok ronthatják a hungarikumnak minősített pálinka hosszú évek alatt kiépített hazai és nemzetközi presztízsét.

— Mindenki szereti a pörköltet, de nem mindenki tud jó pörköltet főzni — világított rá a problémára egy szakmájából vett hasonlattal a Venesz-díjas mesterszakács, aki szerint az otthon készített párlatoknak is csak akkor lesz becsülete, ha saját gyümölcsből, megfelelő technológiával és hozzáértéssel készítik. Prohászka Béla szerint szükség lenne olyan tréningközpontokra, ahol szakemberektől lehetne tájékozódni a pálinkafőzésről.

Az otthoni pálinkafőzés elviekben szeptember végétől indulhat, akkor jár le ugyanis a parlament által előírt 45 napos átmeneti időszak. Az Európai Unió  ugyanakkor még megvétózhatja a házi pálinkafőzést, a liberalizálás ugyanis ellentmond a közösségi szabályoknak.

Felmerültek közegészségügyi aggályok is, éppen a szakértelem hiánya miatt. Ráadásul ha sokan megpróbálkoznak a házi lepárlással, megnő annak az esélye, hogy rossz minőségű italok készülnek és kerülnek elfogyasztásra. Magyarországon évente körülbelül kétmillió liter kereskedelmi forgalomba kerülő pálinka, és ötmillió liter bérfőzet készül.


Jooble

Exkluzív üvegtermékek

 

 

Elektromos fűtőpatronok

 

 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum