Hamarosan szabad a szeszfőzés

2010. 09. 20., hétfő

A pálinkatörvénnyel kapcsolatban jövedéki szakértőnknek tehették fel kérdéseiket a mon.hu olvasói.

Múlt héten pénteken délelőtt vendégünk volt Soós Tibor őrnagy, a Vám- és Pénzügyőrség Észak-Magyarországi Regionális Parancsnoksága jövedéki osztályvezetője, akinek olvasóink tették fel kérdéseiket a szeptember 27-én életbe lépő „pálinkatörvénnyel” kapcsolatban.

Többen arra voltak kíváncsiak, hogy kifőzethetik-e a pálinkájukat a megszokott szeszfőzdében, vagy a törvény kötelezi-e őket saját desztilláló berendezés használatára? Soós Tibor elmondta: a pálinkatörvény lehetővé teszi, hogy háztartásonként 86 liter,ötven fokos házi pálinkát adómentesen állítson, állíttasson elő minden nagykorú állampolgár. Ezt saját maga is megteheti otthonában vagy a gyümölcsösében a saját lepárló készülékével, de szeszfőzdében is megrendelheti. Ilyen esetekben a kedvezményes mennyiség után nem kell megfizetni a jövedéki adót, ám a főzés díját és esetleg a tüzelő árát igen – ennek összege azonban főzdénként eltérő.

Lepárló a lekvárfőző üstből?

Egyik olvasónk saját maga szerette volna elkészíteni pálinkafőző berendezését – egy háromszáz literes üstből –, ehhez kért segítséget Soós Tibortól. A pénzügyőr őrnagy elmondta: a törvény szerint a pálinka előállítása nyolcvanhat literig adómentes, de a főzőberendezés megépítéséhez továbbra is a pénzügyőrség engedélye szükséges, ráadásul a desztillátor hasznos űrtartalma nem haladhatja meg a 100 litert. Soós Tibor hozzátette még: szeptember 27-e után se kezdjen senki rézcsöveket hajlítgatni, mert az illegálisan előállított berendezést a fináncoknak le kell foglalniuk. A törvény a berendezés birtoklását nem tiltja, tehát ha valakinél van otthon egy-egy békebeli darab, az 27-e után lefújhatja róla a port: a berendezés tulajdonjogát azonban a birtokosának bizonyítania kell.

Több gazda nem lehet

A házilag gyártott pálinkafőzőre vonatkozó kérdést e-mailben – a lakosság érdeklődését tolmácsolva – Fortuna János, Berente jegyzője is feltette, annyival megtoldva, hogy van-e valamilyen műszaki vagy egyéb előírás a saját készítésű főzőberendezésre a száz literben maximált űrtartalom mellett? Soós Tibor hangsúlyozta: saját gyártmányú berendezés előállítására csak pénzügyőri engedélyeztetés után kerülhet sor, a vámhivatalokban pedig részletesen tájékoztatják az engedély iránt folyamodókat. „Milyen módon kell bejelenteni a készüléket, illetve a házi szeszfőzés szándékát?” – olvastuk a jegyző következő kérdését. Soós őrnagy válasza: magáncélra történő főzés esetében sem a készüléket, sem a szándékot ne kell bejelenteni – kivéve, ha a párlat nem saját fogyasztásra – hanem mondjuk falusi turizmus során értékesítésre – készül. Ez esetben a lepárlás megkezdése előtt párlatzárjegyet kell igényelni a pénzügyőrségtől, és a jövedéki adót is meg kell fizetni. Ez utóbbit abban az esetben is le kell róni, ha a lepárolt szeszmennyiség túllépte az adómentes korlátot.

A berendezések adásvételére milyen előírások vonatkoznak?” – kérdezte Fortuna János. Soós Tibor őrnagy ezzel kapcsolatban elmondta: csak a lepárlókészülék előállítását szabályozták, annak adásvételét nem, az szabadon történhet. A lényeg: az új tulajdonosnak tudnia kell igazolni – számlával vagy szerződéssel –, hogy a berendezés valóban az övé. „Lehet-e egy berendezésnek több tulajdonosa?”, így a következő kérdés, melyre Soós Tibor nemleges választ adott: a törvény megfogalmazása ezt kizárja.

forrás: www.mon.hu


Jooble

Exkluzív üvegtermékek

 

 

Elektromos fűtőpatronok

 

 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum