Ez a pálinkaszabadság első eredménye

2010. 10. 20., szerda

A magas gyümölcsárak az utóbbi időben egyre többeket sarkallnak arra, hogy maguk termeljék meg, amit elfogyasztanak. Kertészeti termékkereskedők szerint a házi pálinkafőzés szabaddá tétele is megnövelte a keresletet egyes csemetefajták iránt.

 

Mivel drága a gyümölcs, egyre többen visznek facsemetét, míg mások azért ültetnek saját fát, mert elegük van a sok agyonvegyszerezett élelmiszerből - nyilatkozta a Zalai Hírlapnak Kovács Bernadett, az Apátfa Kő- és Kertcentrum vezetője. 

Az utóbbi években reneszánszukat élik a régi fajták, amelyek ellenállóbbak, így kevesebb permetezést igényelnek. Példaként az almafafajták közül a batut, a pogácsa- és bőralmát, a körték közül a piros levű vérkörtét és az Ilonkát említi a szakember. A szakember tapasztalata szerint a házi pálinkafőzés annyira megnövelte a keresletet a tüskés körte és a szilva iránt, hogy alig győzik az igényeket kielégíteni. Sok kajszi- és meggyfa pusztult ki a monília miatt, így ezekből is sokat visznek.

 

Így változtak a szabályok

A jövedéki jogszabályok magánfőzésre, valamint a bérfőzésre vonatkozó új rendelkezései 2010. szeptember 27-én léptek életbe. 

Magánfőzésben a 18. életévét betöltött személy saját vagy vásárolt gyümölcsből évente, kizárólag személyes fogyasztásra 50 liter 86 fokos párlatot állíthat elő adómentesen (amely 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos párlatnak felel meg). Ezen mennyiség fölött, illetve ha a párlatot a magánfőző értékesíteni kívánja, meg kell fizetni a jövedéki adót, és az előállítást a vámhatóságnak három nappal korábban be kell jelenteni. A magánfőző által egy évben előállított párlat mennyisége nem haladhatja meg a 2 hektoliter tiszta szesz mennyiséget (azaz a 400 liter 50 fokos párlatot, melyből a fentiekben említett mennyiség adómentes);

Magánfőzést végezni legfeljebb 100 liter űrtartalmú lepárló berendezésben lehet, melyet a vámhatóságnak nem kell bejelenteni.

Egy háztartásban akkor is csak 50 liter párlat állítható elő adómentesen, ha abban több magánfőző él, azaz az adómentes mennyiséget a háztartásban élő magánfőzők NEM VONHATJÁK ÖSSZE.

Lepárló berendezést gyártani, értékesíteni kizárólag a vámhatóság engedélyével lehet.

A párlatot értékesíteni akkor lehet, ha a magánfőző kistermelőnek minősül, és megfizette a jövedéki adót, az értékesítés palackozva, legfeljebb 2 literes kiszerelésben és párlat zárjeggyel ellátva, a kistermelő saját gazdasága helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében történhet.

A bérfőzdékben előállított párlat után 50 literig nem kell megfizetni a jövedéki adót, az a fölötti mennyiségre a jövedéki adó 2010-ben 1380 forint, 1 liter 50 fokos párlat esetében.

A vámhatóság - ellenőrzései során - a jövedéki szabályokban meghatározottak teljesülését vizsgálja, így például a bejelentési kötelezettség teljesítését, a párlat értékesítésére, elidegenítésére vonatkozó szabályok betartását (például a párlat továbbra sem ajándékozható). A vámhatóság az előzőeken túlmenően a jövőben is elvégzi az ellenőrzött információkat tartalmazó - például a bérfőzetőkre vagy a magánfőzőkre vonatkozó - közérdekű bejelentések kivizsgálását is.

forrás: www.penzcentrum.hu

 


Jooble

Exkluzív üvegtermékek

 

 

Elektromos fűtőpatronok

 

 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Tel: (+36 30) 522-1099 / (+36 30) 932-9396
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum