Virágzik a házi pálinkafőzés: tömegesen viszik a magyarok a szlovén lepárlókat

2010. 07. 12., hétfő

Túlnyomó többségében magyarok keresik és vásárolják a pálinkafőző berendezéseket a szlovéniai Lendván, ahol már a tervezett liberalizáció előtt is jelentős számban fordultak meg magyar vásárlók - mondta el az MTI-nek hétfőn egy agrárszaküzlet vezetője.

Szom János, a ma is nagyobb részt állami tulajdonban lévő Mercator kereskedelmi lánc szakboltjának vezetője arról számolt be, hogy május óta jelentősen megnőtt az érdeklődés a magyar vásárlók részéről. A pálinkafőző készülékek nagyobbik hányadát eddig is a határon túlra adták el, az üzletben eladott berendezések mintegy 90 százalékát, évente nagyjából 500 darabot vittek el a magyar vásárlók.

Az utóbbi egy-két hónapban még inkább megélénkült az érdeklődés, az MTI tudósítójának ottjártakor például azt panaszolták, hogy szinte teljesen kifogytak a raktárkészletből, a napokban várják az újabb szállítmányt.

Szom János hozzátette: a közeli Muraszombaton (Murska Sobota) egy szlovén gyártó készíti a náluk árusított főzőberendezések többségét. A gyártó idei teljes kapacitásának már 80 százalékát ebben az egyetlen, lendvai üzletben adták el és itt is kötötték le a következő időszakra.

A rozsdamentes acélból és rézből készült lepárlók a legkülönbözőbb méretekben kaphatók, a legkisebb 6 literestől egészen a 150 literes űrtartalmúig. A legolcsóbbak is több száz euróba kerülnek, míg az átlagméretű berendezések ára meghaladja az ezer eurót.

Az üzlet dolgozói úgy tapasztalták: a nagyrészt magyarok lakta Muravidéken korábban sem igazán volt hagyománya az egyébként itt legálisan folytatható pálinkafőzésnek, az itteni dombok sokkal inkább bortermő vidéknek számítanak. Ez is oka lehet annak, hogy helyben alig van forgalma a pálinka készítéséhez szükséges készülékeknek.


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum