Pálinkafőzés: csúszik a szezon, adómentességre várnak

2010. 09. 13., hétfő

Két hét múlva alighanem cefreszag borítja majd be Magyarországot, miután szeptember 27-étől bizonyos korlátok között adómentesen is főzhető már pálinka hazánkban.

Mintegy másfél hónappal elcsúszott az idén a pálinkafőzés szezonja, ugyanis senki sem akar szeptember 27-e előtt bérfőzdébe menni. Igaza van, hiszen meg lehet spórolni a literenkénti 705 forintos szeszadót, ami nem kevés a mai világban. Így aztán a kifőzdékben dolgozók lógatják a lábukat és arra várnak, hogy életbe lépjen az új pálinkatörvény, amely kimondja: háztartásonként 86 liter 50 fokos pálinkát bárki otthon is kifőzhet a cefréből, illetve kifőzethet bérfőzdében is, adómentesen.

Kovács Árpád pécsi szeszfőzde tulajdonos is elmondta: náluk sem indult még be a szezon, miközben a főzetők sora meglehetősen nagy, hiszen jelenleg legkorábban november végére, december elejére tudnak időpontot adni. A kérdés csupán az, hogy addig megőrzi-e a cefre a minőségét? A szakember szerint rendszeresen érdeklődnek náluk, hogy tényleg igaz-e a hír, sokan tőlük hallják először a kedvező jogszabályváltozást. A leggyakrabban felmerülő kérdés azonban az, hogy vajon megéri-e a saját lepárló megvásárlása, kell-e engedély a lepárló beszerzéséhez, s hogy eladhatják-e a kifőzött italt? És természetesen arra is sokan kíváncsiak, hogy hogyan fog ellenőrizni a hatóság.

Hajgató Zoltán, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Regionális Parancsnokságának megbízott vezetője lapunknak elmondta, hogy a pálinkafőzéssel kapcsolatos kérdésekkel bárki fordulhat hozzájuk, segítenek, tanácsot adnak. A pénzügyőr alezredes leszögezte egyúttal, hogy az új rendelkezés kapcsán nem elsődleges feladatuk a lakosság zaklatása, „nem fő csapás” a magánfőzések ellenőrzése. De bejelentésre, ha például egy háznál zárjegy nélküli pálinkát árulnak, kötelességük kivizsgálni az ügyet és feltárni a tényállást.

Ha bírságol a hatóság, elviszik a készüléket is

Amennyiben az adómegállapítás tekintetében a magánfőző valótlan nyilatkozatot tesz, adatokat eltitkol, legalább 20 ezer forint összegű, de legfeljebb 200 ezer forintig terjedő jövedéki bírsággal büntetendő. Ráadásul a hatóság lefoglalja a drága lepárlóberendezését, ami akkor is így van, ha valaki több pálinkát főz a megengedettnél, feketén árulja az italt, netán nem pálinkát, hanem valamiféle egyéb szeszt, alkoholterméket állít elő a lepárló segítségével.

Szinte lehetetlennek tűnik az ellenőrzés, de mégsem az. A vámhatóság emberei természetesen kivizsgálják a közérdekű bejelentéseket, ám a sokkal gyakrabban várható közúti ellenőrzéseik során bukhat elő az illegálisan főzött, adómentes pálinka, és minden bizonnyal megkérdik, hogy honnan viszi a sofőr és hová. Vizsgálódnak továbbá közterületeken, kocsmákban, és olyan kereskedelmi egységekben, vendéglátó üzletekben, ahol párlat illegális forgalmazása feltételezhető, bevetve az alkoholvizsgáló mobil laboratóriumot.

Mennyi is pontosan az ötven liter gyümölcsszesz?

Az adómentes pálinkafőzés kapcsán rendszeresen arról esik szó a híradásokban, hogy háztartásonként ötven liter pálinkát főzhetünk, illetve főzethetünk ki adómentesen.

De mennyi is ez az ötven liter? A jövedéki törvény „adómentesen főzhető 50 liter, 86 térfogatszázalékos gyümölcsszesz”-ről tesz említést, ám mivel a jó minőségű magyar pálinka általában 50 térfogatszázalékos (ötven fokos) gyümölcsszesz, az adómentesen főzhető menynyiség 86 liternyi. Ha a lepárlóból mégis több csorogna le, akkor minden további liter után a főzető – ha otthon főzi, a gazda – 1380 forint adót köteles fizetni. Fontos megjegyezni: a magánfőzés keretében előállított párlat az adott háztartás személyes fogyasztására szolgál. A saját pálinka értékesítése jogszabályhoz kötött: csak a kistermelő kínálhatja pénzért a saját gazdasága helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében a vendégeinek. Legfeljebb kétliteres palackokban, zárjeggyel – azaz miután a szeszadót megfizette.

(forrás: www.bama.hu)


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum