Megengedték, de rengeteg feltételt szabtak

2010. 09. 14., kedd

Itt a pálinkafőzés szezonja, a sárgabarack már leérett, most a lehullott szilvát, körtét gyűjtik össze a termelők. A változás miatt, miszerint adómentesen is lehet főzni és főzetni, megnőtt az érdeklődés a pálinkakészítés iránt. Visszafogott várakozás jellemzi, mind a szeszfőzdéket, mind a termelőket. Mindenki azt szeretné pontosan tudni, mi változott, mit lehet ezentúl megtenni úgy, hogy azért ne járjon büntetés.

Az általunk megkérdezett kistermelők többsége úgy gondolja, hogy a szeptember 27-től életbe lépő változások azt jelentik, nyugodtan főzhetnek otthon bármennyi pálinkát és ha azt nem értékesítik a piacon, csak saját maguk isszák, akkor senki nem foglalkozik vele, mennyit is főztek.

Ez tévedés, mondta Lampert László hadnagy, a szekszárdi vám- és pénzügyőrség jövedéki alosztályvezetője. A módosítás szerint 86 liter 50 térfogat-százalékos pálinkát lehet készíteni magánfőzésben, vagy szeszfőzdében úgy, hogy nem kell utána adót fizetni. Ez a mennyiség nem személyenként, hanem háztartásonként értendő.

A magánfőzésnek azonban nagyon sok feltétele van, például maga a desztillálóberendezés legfeljebb 100 liter űrtartalmú lehet, (saját tulajdonúnak kell lennie) melyet a 18. életévét betöltött személy kizárólag a lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használhat, saját gyümölcs felhasználásával. A berendezést nem kell a vámhatóságnak bejelenteni.

Savanya Géza, a Snapsz Kft. vezetője elmondta, sokan attól tartanak, hogy az eddig a sufnikban őrzött főzőket előveszik és ki tudja milyen minőségű szeszesitalokat készítenek el így. A kifőzde vezetője elmondta, bízik abban, hogy idővel a kisebb termelők is rájönnek, a saját főzés is pénzbe kerül, ráadásul a minőség is bizonytalan.

Krizl Edit, a harci Brill Pálinkaház Kft. egyik tulajdonosa szerint a házi főzésben készített, bizonytalan eredetű és minőségű italok sokat ronthatnak a pálinka megítélésén, rangján. A kereskedelmi főzdék az elmúlt 8 évben nagyon sokat dolgoztak azért, hogy a minőségi pálinka nemcsak hazánkban, hanem a határainkon túl is ismert lehessen.

A jó pálinka készítéshez elengedhetetlen a megfelelő szaktudás és a megfelelő berendezés. Mivel az új szabályozás a kereskedelmi főzdék részére semmilyen könnyítést nem tartalmaz, így felemás helyzet alakul ki a pálinkapiacon.

A kölesdi szeszfőzde vezetője, Berényi István úgy gondolja, a változás sokkal nagyobb kedvet csinál az embereknek a párlat készítéséhez. Bízik benne, hogy a jövőben még többen hajolnak majd le a hullott gyümölcsért.

(forrás: www.teol.hu)


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum