A jó magyar pálinkának nincsen párja

2010. 09. 19., vasárnap

2002. július 1-től csak a 100%-ban gyümölcspárlatot tartalmazó ital viselheti a pálinka nevet.

A gyümölcspálinka hazánk klasszikus itala. A franciáknak a cognac, a skótoknak a whisky, a magyaroknak a gyümölcspálinka. Országunk éghajlata és természeti adottságai egyaránt kedveznek az ízletes és zamatos gyümölcsök termesztésének, és ezáltal a pálinka főzésének is.

A pálinka társadalmunk egyik legősibb itala, amit a világ minden táján fogyasztanak. Összetevőik tájanként, országonként változnak. A Magyarországon készült pálinkák zamata egyedülálló az egész világon. A legváltozatosabb vadon termő vagy termesztett gyümölcsökből készülnek, melyek tiszta, ízletes és intenzív illatú párlatokat adnak.

Mivel hordós érlelés nélkül forgalmazzák, a párlat nem érintkezik a tölgyfával, így színtelen marad és megőrzi a frissességét.

Pálinkából ne fogyasszunk egy felesnél többet, és csak nagyon lassan igyuk, akkor élvezhetjük igazán. A pálinkázás élmény egy baráti beszélgetés közben, de fogyaszthatjuk ebéd előtt és ebéd után is.

A pálinka ízvilágát tulipán alakú pohárból, 12-18 fokon fogyasztva élvezhetjük leginkább. A pohár azért fontos, mert az öblös rész összegyűjti a gyümölcspárlatot, a szűkös rész pedig orrunk irányába vezeti. Így illat és íz vegyül, amely a pálinka ivásakor igazi élményt nyújt számunkra.
Valójában pohárfedővel illik szervírozni ezt az italt, mivel így lehet igazán megőrizni illatát, és ezáltal élvezeti értékét.

Pár perccel az ital elfogyasztása után, végezzük el az úgynevezett száraz próbát is: miután felhajtottuk, tegyük félre poharunkat négy-öt percre, majd szagoljunk bele: ha valódi pálinkával van dolgunk, csak a tiszta gyümölcsillatot érezhetjük. Fontos a pálinka "rágása" is, íze, zamata a száj szegletében, a nyelv alatt, az ízlelőbimbók környékén jelentkezik igazán.

Több ital kóstolgatásakor fontos betartani a sorrendet, a kevésbé erőteljes pálinkától kell eljutnunk a karakteresebbekig, majd az érlelt pálinkáig. Öt párlatnál többet ne kóstoljunk, és fél órát hagyjunk ki két kóstolás között.

forrás: www.bulvaros.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum