Máris robban a pálinkatörvény – Békésben 1800 forintért lehet 1 liter barackpálinkához jutni

2010. 09. 24., péntek

Hétfőtől lép hatályba a 0 százalékos adókulcsos, azaz adómentes pálinkafőzetés. Ráadásul a Békési Pálinka Zrt-nél hétfőtől még cefrét sem kell vinni, aki 1800 forintért szeretne egy liter extra minőségű barackpálinkához jutni, hiszen egy Bács-Kiskun megyei termelőnek mintegy 240 mázsa barackcefréje arra vár Békésen, hogy aki szeretné, az kifőzesse – mondta el Békési Zoltán vezérigazgató.

Azért kerül 1800 forintba a végén 1 liter 50 fokos pálinka, mert a barack kilónként ára 120 forint és a kiváló, legalább 10 literes pálinkát biztosító barackcefre árához a 625 forintos literenként főzési díjat kell számolni. (Aki nem értené, annak elmondjuk, hogy a pálinkások egy mázsa gyümölcsből kifőzhető pálinka arány szerint különböztetik meg a gyümölcsöket. Tehát 1 liter pálinkához 10 kiló barackra van szükség, aminek az ára 1200 forint, plusz a főzési díj 625 forint és így lesz 1825 forintból egy liter pálinka.)

Mint Békési Zoltán elmondta, a hétfőtől hatályba lépő új törvény szerint is a saját tulajdonú, 100 % gyümölcsből főzött párlat számít pálinkának. Így miután egy Bács-Kiskun megyei termelőnek mintegy 240 mázsa barackcefréje van a Békési Pálinka Zrt területén, a leendő tulajdonosnak csupán meg kell vásárolnia a cefrét és a főzetés kifizetésével immár a saját tulajdonú gyümölcséből bérfőzetheti ki adómentesen a pálinkát.

Mint Békési Zoltán elmondta, hogy a Békési Pálinka Zrt területén, a vállalat saját tulajdonú ültetvényeiről származó az EU-ban elismert békési eredet védett Békési Szilvapálinka alapanyagául szolgáló mintegy 700 mázsa cefre várja hasonló konstrukcióban a kiváló minőségű pálinkára áhítozók jelentkezését.

Mint elmondta ez így teljesen törvényes, legális. A Békési Pálinka Zrt várja azokat, akik legalább 10 liter pálinkát szeretnének kifőzetni, hiszen a törvény szerint családonként legfeljebb 86 liter 50 %-os pálinka főzethető adómentesen.

(forrás: www.hirosindex.hu)


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum