Elindul hétfőtől a szabad a párlatfőzés

2010. 09. 25., szombat

Hétfőtől ismét szabad utat engednek az otthoni pálinkafőzésnek, miután hatályba lép az erre vonatkozó törvénymódosítás. A világszerte ismert, hungaricumnak számító pálinka körüli szabályváltozások azonban nem az Orbán-kormány "szabad gyümölcspárlat főzést" engedő gesztusával kezdődtek, és várhatóan nem is ezzel fejeződnek be.

A pálinka szó kizárólag Magyarországon és Ausztria négy tartományában, alkoholos gyümölcspárlat elnevezésére használható. "Az a gyümölcspárlat nevezhető pálinkának, amelyet Magyarországon termett gyümölcsből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték" - áll a 2008-as, a hungaricumról szóló törvényben. E szabályozás tette lehetővé, hogy az Európai Unióban kizárólagos márkanéven forgalmazhassuk nemzeti italunkat.

A mostani, Orbán Viktor 29 pontos akciótervében bejelentett törvénymódosítás azonban adómentessé teszi a magánfőzésben készült, évente maximum ötven liter mennyiségben előállított párlatot. Ennek kizárólag az otthoni fogyasztását engedélyezi. Ha valaki ennél többet kíván főzni, azért már fizetnie is kell. Mivel jövedéki szabályozásról van szó, a módosításhoz kellene az Európai Bizottság beleegyezése is. Ez azonban még gondot jelenthet, mert az Unióban a pálinka, ahogy az összes égetett szeszesital is, adóköteles jövedéki terméknek minősül.

Egyes szakértők szerint ráadásul jelentősen csökkenhet az eladott pálinka mennyisége is, mivel egyre többen fognak majd neki az otthoni főzésnek. Mások azonban éppen azon a véleményen vannak, hogy nem lesz változás a pálinkabevételekben, hiszen eddig is voltak "zugfőzdék", most pedig csak ezek működése válik legálissá. 

További gondot jelenthet azonban, ha nem rendeltetésszerűen használják a pálinkafőző berendezéseket. Ha ugyanis nincs meg a megfelelő technológia és szakértelem, robbanás és mérgezés is előfordulhat a párlatfőzés során. A hozzáértők éppen ezért azt ajánlják a pálinka-szabadsággal élni kívánóknak, hogy aki teheti, inkább mégis bérfőzdében késztesse el pálinkáját.

(forrás: www.nepszava.hu)


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum