Pálinkafőzés: ma lehetett először, de már tudták hogyan kell

2010. 09. 27., hétfő

Csak mától törvényes, de már el is készültek az első legálisan főzött házipálinkák. Zala megyében rögtön éjfél után elkezdték a pálinkafőzést. Becsehelyen a láng nulla óra két perckor lobbant fel. A helyiek állítólag nem tudják, hogy kié a pálinkafőző berendezés. Két perccel korábban ugyanis ennek a szerkezetnek a birtoklása is törvénytelen volt. Azt mondják: amíg nem szabadott, sosem főztek pálinkát, az ital alkoholfokáról is csak elméleti ismereteik vannak.

- A szakkönyvekben úgy olvastam, hogy 51-esre szokták ezen a környéken csinálni – nyilatkozta Hajdú Szilárd. 
- Szóval mindent a szakkönyvekből olvasott?
- Így van.
- És mióta olvassa a szakkönyveket?
- Hát elég régóta olvassuk.

A helyiek között van olyan is, aki látott már olyat, aki korábban is főzött házipálinkát.

„Itt-ott láttunk egy-két dolgot a pálinkafőzésről, de nem nagyon értünk hozzá, de legalább megtanuljuk, és aztán jövőre mi is főzünk” - mondta Kun Tamás.

Bár éppen csak elkezdték főzni az első adag legális házipálinkát, már volt kóstolni való ital is.

Egy rögtönzött kiállítást is készítettek olyan szerkezetekből, amelyeket még az illegalitás korában használtak. A helyiek úgy tudják, hogy ezzel a kuktából és fazékból álló géppel nők szoktak pálinkát főzni.

Ma már az ország több pontján is törvényesen készült a házipálinka. Pórszombaton egy profi géppel dolgoztak. Ez a magyar fejlesztésű berendezés 700 ezer forintba kerül. A szabályok szerint mától bárki bejelentés nélkül vásárolhat és használhat legfeljebb 100 literes űrtartalmú pálinkafőzőt. Ilyen készülékeket gyártani és eladni azonban csak a vámhatóság engedélyével lehet.

(forrás: www.atv.hu)


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum