Az öt legjobb birspálinka

2010. 09. 30., csütörtök

A birsalma hamisítatlan őszi gyümölcs, a belőle készült párlat pedig igazi különlegességnek számít a pálinka kedvelőinek körében. Kiválasztottuk a legjobbakat, amiket elkészíteni is nehezebb, mint a legtöbb gyümölcspálinkát.

Gyakran felmerül a kérdés: birsalma vagy birskörte? A válasz meglepő: ugyanarról a gyümölcsről beszélünk. Hogy éppen birsalmának vagy körtének tituláljuk-e, az csupán a gyümölcs alakjától függ. Sőt ugyanaz a fa egyik évben alma, másik évben körte alakú terméseket is produkálhat.

Az ókorban aranyalmaként aposztrofált gyümölcs valószínűleg Kréta szigetéről származik, és már a homéroszi időkben is nagy mennyiségben termesztették.

A birset egy ókori kardalszerző, bizonyos Alkman említi először, Plutarkhosz szerint a birsalma mágikus erővel bír, távol tartja a gonoszságot. A rómaiak Vénusznak szentelték a birsalmát. 

azcookbook.com Hosszú utat tett meg a főzdékig

Az "aranyalma" a dél-itáliai görög gyarmatvárosokból vándorolt a latin kertekbe. Plinius hat fajtáját írja le, majd ismerteti a legfontosabb termesztési kérdéseket. Hogy a birs milyen népszerű lehetett akkoriban, bizonyítja az a tény, hogy i. sz. 476-ban, amikor a Római Birodalom éppen összeomlani készült, a leggyakrabban termesztett fajtának számított.

Valamivel később a spanyolországi zsidók, a szefárdok a sátoros ünnepeken citrom helyett birset helyeztek az élet hármas tartalmát szimbolizáló csokorba. A XV. század közepén Angliában a birs az ünnepi lakomák kedvelt csemegéje. A Kárpát-medencében valószínűleg a kelták honosították meg.

Lippai szerint a "birsalmának szaga mindenféle méregnek nagy ellensége. Erősíti a gyomrot, jó a hasfájásra és másnaposság ellen."

A világon 40-50 birsfajtát termesztenek,  Magyarországon 10-15 fajta található, leggyakrabban a Bereczki és a Konstantinápolyi birssel találkozhatunk.

A gyümölcs felhasználása igen széles körű, készül belőle gyümölcslé, gyümölcszselé, befőtt, kompót, gyümölcsleves, birssajt, de kandírozott formában is kedvelt csemege. A birsből készült pálinka pedig igazi különlegességnek számít, a megszokottnál ugyanis macerásabb a gyümölcs lelkének cseppfolyósítása. A birs ráadásul hosszabb erjesztést igényel, hogy a vastag héj alól felszabaduljanak az illat- és ízanyagok.

Lássuk a legjobb - nekünk legjobban tetsző - birspálinkákat.

Pelle Birs Pálinka

Deluxe.hu Bérfőzésben készítik díjnyertes nedűiket

A családi párlatmanufaktúra bérfőzésben készíti díjnyertes nedűit. Az igényesen előkészített, erjesztett cefrét az ország legjobb párlatmestereivel együtt főzik le, például Czakó Gáborral a Bestillótól vagy Roland Zimekkel. Kizárólag ép, egészséges, fáról szedett, mindig megfelelő érettségi állapotú gyümölccsel dolgoznak.

Pelle László kétszer is megkapta a legjobb bérfőzetett pálinka díját, pálinkái számos díjat gyűjtenek be a különböző versenyeken. Birspálinkája a műfaj egyik legszebb példánya. Szembetűnő a 44 százalékos alkoholtartalom, ez a felső határ, ahol a szűretlen pálinka még nem opálos, ugyanakkor megőrzi a legintenzívebb aromákat.

Illata harsány, ennél "birsebb" aligha lehetne, parfümként is megállná a helyét. A birs illata hűvös elegancia, van benne valami fémes, high-tech, krómacél. Ugyanakkor egy idő után, amikor kezünkben felmelegszik, a birsalmasajt, sőt kompót is megjelenik csipetnyi szegfűszeg és fahéj kíséretében. Íze egy árnyalattal melegebb, citrusos, kellemesen fanyar-édes lecsengéssel. Olajos, selymes struktúrája a korty legvégéig kitart. Utóíze a birs héját idézi. Kifinomult, nemes párlat.

Zimek Birs

Roland Zimek, a német származású mester

Roland Zimeket nem kell bemutatni, hiszen valahányszor pálinkáról ejtünk szót, a Zamárdiban működő, német származású mester párlatai mindig az első helyen szerepelnek. Most sincs ez másképp. Birse a tőle megszokott intenzív, lehengerlő illattal nyit, amelyben a citrusos aromák mellett déli gyümölcsök, illatos virágok, és gazdag, egzotikus fűszerek arzenálja is megjelenik. Struktúrája légies, könnyed, krémes és olajos. Íze határozott, csupa gyümölcs, kompót, fűszeresség citrusos lecsengéssel.

Agárdi Pálinkafőzde Birs

Az Agárdi Pálinkafőzde végképp nem szorul bemutatásra, hiszen oroszlánrésze volt a hazai pálinkakultúra újraélesztésében. Vértes Tiborral az élen 2002-ben nyitotta meg kapuit. Azóta tudjuk, hogy a pálinka az egészséges gyümölcs lelkének cseppfolyósítása.

Az Agárdi pálinkák közül is kiemelkedik a birs különleges, egyedi illatával. Üdítő, hűvös illat citrusfélék kíséretében. Textúrája lágy, selymes, elegáns, a korty eleje a gyümölcs fanyar savait hozza, a lecsengés inkább a birsalma kompót fahéjas-szegfűszeges aromáira emlékeztet.

Báró Harruckern Birs

Birspálinkájuk a szortiment egyik gyöngyszeme

A Gyulai Pálinkamanufaktúra arról a Harruckern János Györgyről kapta a nevét, aki 1731-ben megalapította az első gyulai pálinkafőzdét. Ezt az immár 300 éves hagyományt kívánja folytatni a közelmúltban indult főzde. Birspálinkája a szortiment egyik gyöngyszeme. Illatban itt a legerőteljesebb a citrusfélék jelenléte, mellette mintha a rózsaszín húsú grapefruit, sőt mandarin megjelenne. Íze fűszeres, lecsengésében a citrusoké a főszerep. Szerkezete kellemesen olajos, lágy, gömbölyű.

Brill Pálinkaház Birs

Szekszárdtól 12 kilométerre, Harcon üzemel a Brill családi vállalkozás, amely 1999 óta élharcosa a magyar pálinkakultúrának. Híresek az ágyas pálinkáik, a törkölyeik, illetve az olyan egyedi különlegességek, mint a spárga párlat.

Birs pálinkájuk az élvonalba tartozik. Érett, tiszta, intenzív birsalmasajt illattal nyit, aztán a pohárban egy kicsit felmelegedve a kompótos jegyek kezdenek dominálni. Ízében már-már birslekvár, fűszerekkel és citrusokkal gazdagon. A korty lefutása selymes, hosszan tartó.  

(forrás: Deluxe Magazin)      

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum