Házi pálinkafőzés: desztillálóberendezéseket buktatott le a VP

2010. 10. 28., csütörtök

Több alkalommal bukkantak vámhatósági engedély nélkül forgalmazott desztillálóberendezésekre a pénzügyőrök a házi párlatfőzést legalizáló jövedéki szabályozás szeptemberi hatálybalépése óta – tájékoztatta az agromonitor.hu-t Sipos Jenő, a Vám -és Pénzügyőrség (VP) szóvivője. A VP a magánfőzők jövedéki ellenőrzésére külön nem készül, hanem a kiskereskedelem kockázatosabb szegmenseit és a desztillálóberendezések gyártását-értékesítését kívánja fokozott kontroll alá vonni. A szervezet elsődleges célja, hogy a saját fogyasztásra előállított adómentes párlat (pálinka) ne kerülhessen kereskedelmi forgalomba. A törvénytelen eladások minimum 30 ezer forintos jövedéki bírsággal sújthatók, de a VP ma nem számít jelentős mértékű illegális párlatkészítésre.

 

Folyamatosan ellenőrzi a Vám- és Pénzügyőrség a párlatok és desztillálóberendezések készítési és forgalmazási szabályait a jövedéki törvény módosításának szeptemberi hatálybalépése óta – közölte Sipos Jenő. Mint ismert, a változtatások nyomán lehető vált az adómentes házi párlatkészítés (pálinkafőzés) saját tulajdonú alapanyagból 86 liter 50 térfogatszázalékos éves mennyiségig. E mértékig a hatóságokhoz a főzést nem kell előre bejelenteni és száz literes űrtartalomig a lepárló készüléket sem kell engedélyeztetni.

A szóvivő tájékoztatása szerint a pénzügyőrök az eddigi ellenőrzések során több alkalommal bukkantak olyan desztillálóberendezésekre, amelyek vámhatósági engedély nélkül jelentek meg a piacon. A megindított eljárások folyamatban vannak, az illetékes vámszervek még nem hoztak döntéseket. A Vám- és Pénzügyőrség – tette hozzá Sipos Jenő – a későbbiekben is a desztillálóberendezések gyártását-forgalmazását, illetve a kiskereskedelem kockázatosabb szegmenseit igyekszik fokozottan ellenőrizni. A magánfőzők jövedéki ellenőrzésére ugyanakkor külön nem készül a VP – közölte a szóvivő.

 

A hatósági ellenőrzések célja, hogy a desztillálóberendezéseket a magánfőzők számára csak olyan piaci szereplők gyárthassák és forgalmazhassák, akiknek van vámhatósági engedélyük. A VP arra is törekszik, hogy a saját fogyasztásra előállított adómentes párlat ne kerülhessen kereskedelmi forgalomba. A szervezet ezzel az állam, illetve a legális és adófizető párlatkészítők érdekeit igyekszik védeni, de csökkenteni akarja az ellenőrizetlen termékek esetleges egészségkárosító kockázatait is. A VP ennek érdekében folyamatosan ellenőrzi azokat a kiskereskedelmi helyeket (vásárokat, piacokat, közterületeket), ahol a párlatok értékesítésére lehet számítani. Emellett kiemelt feladatként kezeli az adómentes mennyiségen felüli párlat előállítás bejelentésének kontrolállását is.

A törvénytelenül értékesített, vagy az 50 literes adómentes tételen felüli párlat adózás alól elvont jövedéki terméknek minősül, ezért a magánfőzőknek vagy bérfőzetőknek – mennyiségtől függő - jövedéki bírságot kell fizetniük, amelynek mértéke minimum 30 ezer forint lehet. Ugyanakkor a Vám-és Pénzügyőrség ma nem számol azzal, hogy a házi pálinkafőzési szabályok kijátszásával jelentős mennyiségű illegális párlat készülne.

A VP az érintettek tájékoztatása érdekében a magán- és bérfőzési szabályokról már korábban tájékoztató kiadványokat tett közzé, de megítélése szerint a magánfőzőknek a párlatkészítés előtt érdemes tájékozódniuk a szakirodalomból vagy a lepárlásban jártas személyektől is. A szervezet az előkészületek részeként megrendelte a párlatzárjegyeket és a szükséges formanyomtatványokat is. A párlatzárjegy előállítási költségeit a felhasználóknak kell megfizetniük.

 

forrás: www.agromonitor.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum