Márton napi vásár pálinkafőzőkkel – képes beszámoló

2010. 11. 11., csütörtök

A pálinkafőző készülékek vonzották talán a legtöbb érdeklődőt a Márton napi vásáron, Szombathelyen. Jó időben, kellemes környezetben lehetett szemlélődni és az is kiderült, vasi vállalkozásokat bemutató sorozatunkat nagyon sokan olvassák.

 

Az elmúlt időszakban szinte minden hétvégére esett valamilyen nagyobb vásár. Szombathelyen a múlt héten a Simon-Júdás vásár zajlott a belvárosban. Beszámolónkkal sikerült kisebb hullámokat korbácsolnunk, ugyanis nem kizárólag a szép és jó dolgokat sorakoztattuk fel képes beszámolónkban. A legfőbb érv a Simon-Júdás mellett az ingyenesség volt (természetesen csak a látogatókra értve), de sajnos az igénytelenségre is akadt példa bőven. Ott is bebizonyosodott, hogy kifizetődő erdélyinek látszani, még akkor is, ha a vállalkozó Budapestről érkezik.

Márton napi kirakodóvásár a Vasi Múzeumfaluban - 2010. Márton napi kirakodóvásár a Vasi Múzeumfaluban - 2010.

Ehhez képest éles volt a kontraszt a Márton napi kirakodóvásárral összehasonlítva, ami szombat, vasárnap zajlott a Múzeumfaluban. Itt már belépőt kellett fizetni és ez az egyik árus elmondása alapján a „látogatók a mennyiség helyett a minőség irányába tolódtak”. Rákérdeztünk a kézművesnél, miben mutatkozik ez meg? „Az előző vásáron többször is szólnom kellett a nézelődőknek, hogy ne dobálják össze a termékeimet. Amikor rászóltam egy kislányra, hogy a lángostól zsíros, tejfölös kezével ne fogja meg a babákat, akkor az apja majdnem nekem esett és javasolta, hogy ha nem érdekelnek a vásárlók, akkor ne menjek árulni. Ezután egy vulgáris hasonlatot is hozzátett, de persze nem vettek semmit. Itt érdekes módon még senkit nem kellett megkérnem, hogy koszos kézzel ne nyúljon a termékeimhez.”

Márton napi kirakodóvásár a Vasi Múzeumfaluban - 2010. Márton napi kirakodóvásár a Vasi Múzeumfaluban - 2010.

Az árusok közül azonban nem mindenki volt elégedett. A sok nézelődő ellenére nem mindenkinek jött be a vásár. „Tegnap a helypénz felét sikerült visszahoznom az eladásokból, ma pedig még rosszabb a helyzet. De szeretem ezt csinálni, megmutatni a növényeimet, úgyhogy nem panaszkodok. Most még a többi kereskedőre sem foghatom, miért megy ilyen rosszul a bolt, hiszen egyedül árulok kaktuszokat. Szinte csak a legolcsóbb, legkisebb, pár száz forintos kaktuszokból vittek” - mondta a pozsgásokat áruló férfi, akit már számos vásáron láthattunk. Szívesen beszélt a növényeiről és örömmel adott tanácsot a kaktuszosoknak, még akkor is, ha semmit nem vettek tőle.

Márton napi kirakodóvásár a Vasi Múzeumfaluban - 2010. Márton napi kirakodóvásár a Vasi Múzeumfaluban - 2010.

Hasonló cipőben jártak a nyulakat, tyúkokat és galambokat felvonultató gazdák is. Sokan megnézték a jószágokat, de vásárló kevés akadt. A 8 kilós, fedezésre szánt baknyúl 10 ezer forintos árát többen is sokallták, hiába volt kitűnő a vérvonal. „Egyre többen nézik az árat a minőség helyett. Az sem gyanús sokaknak, ha valami nagyon olcsó, megveszik és utólag jönnek rá, hogy nem jól döntöttek, de addigra már sokszor többe van nekik a bolt, mint ha a minőség mellett szavaztak volna” - mondta az egyik eladó.

Vígh Zsuzsa vígan személi a világot Vígh Zsuzsa vígan személi a világot

A terítőket és ruhaneműket áruló erdélyi, csíki Vígh Zsuzsa viszont nem panaszkodott. „A név kötelez, miért búslakodnék? A bánatot otthon hagyom, megvagyok én nélküle. Tavaly és tavalyelőtt is lefényképezett, emlékszem én magára. Ha még jó pár évig lefotóz, akkor még elégedettebb leszek” - nevetett a népviseletbe öltözött asszony. A vidámságából a nézelődőkre is ragadt valamennyi.

Az idén először megjelentek a vásárban a pálinkafőzőket kínáló kereskedők. A pultjuk előtt folyamatos volt a tumultus. A legtöbben persze csak kíváncsiskodtak, de sokan komolyan elgondolkodtak a pálinkafőző beszerzésén. Kérdezősködtek, mennyire biztonságos, hogyan kell pálinkát főzni, mire kell ügyelni? A közelmúltban az egyik multi katalógusában is megjelentek már hasonló berendezések, a vásári árak viszont jóval alatta maradtak, a legnagyobb pálinkafőzőt 100 ezer forint körüli áron haza lehetett vinni.

Arra, hogy mennyire népszerű a magyarok körében a pálinka nem sokkal arrébb egyértelmű bizonyítékot láttunk. Az általunk korábban bemutatott győrvári Birkás Pálinka házikójánál is rendszeres volt a sorban állás. A hagyományos gyümölcspálinkák mellett sokan próbáltak új ízeket, így például bodzából, fekete szederből, málnából, vagy kökényből főzött pálinkát. A tulajdonos látványos pálinka-adagolóval öntötte a poharakba az ízletes nedűt, ami kellően felmelegítette a látogatókat a vásári séta után, vagy előtt. Egy középkorú úr kicsit megijedt, amikor meglátta, hogy fényképezünk. „Jajj, engem be ne rakjanak az újságba! A feleségem agyonüt, ha meglátja, hogy pálinkázok, de nem tudtam ellenállni. Több helyen is kínálnak pálinkát, de a vasi a legjobb, ezt elhiheti nekem! Meghívhatom egy pohárra?”

A Hegyhát ízei üvegbe rejtve, Birkáséknál A Hegyhát ízei üvegbe rejtve, Birkáséknál

Az invitálást köszöntük, de kihagytuk a kóstolót és a faragott tökök felé vettük az irányt. Itt botlottunk bele a jáki tarka-barka házi sajtba. Az asztal mögött álló ifjú hölgy mosolyogva kérdezte, hogy a nyugat.hu-nak készül-e a kép, majd társával együtt elmondták, mennyien álltak meg a sajtos pultjuknál, akik a Nyugaton olvastak róluk. Ez a visszajelzés nekünk is jólesett, úgy tűnik van értelme ezeknek a cikkeknek.

Még több kép a Márton napi vásárról - Nagygaléria Még több kép a Márton napi vásárról - Nagygaléria

A színpadon közben folyamatosan zajlottak a zenés programok, néptánc, ének, cigányzene, folklór színesítette a vásárt, a produkciókat a domboldalon ülve, vagy állva lehetett élvezni igazán. A színpad mögött egész hadsereg készült, ólomból, a gyerekek örömére. Itt olvastuk az alábbi feliratú táblát is: „Áraink akciósak, kedvezményesek, barátiak, engedtünk a feléből, így szükségtelen a kedves vásárlónak ezeket külön kérnie!” Megértettük.

Barátok, ismerősök, ha találkoznak Barátok, ismerősök, ha találkoznak

Több helyen is találkoztunk könyvárusokkal. Ugyan a könyvek előtt nem volt tolongás, de akadtak vásárlók. A hagyományőrzőknél íjjal lőhettek a vállalkozó kedvűek, a jurtában pedig kézműves foglalkozás zajlott. Több pulton már megjelentek a viaszból, terményekből készült karácsonyi díszek, szolidan emlékeztetve a nézelődőket a közelgő ünnepre. Szokás szerint kinyitott a skanzen egyik háza, amelynek kemencéjében langalló sült, méltón egy élő múzeumhoz.

A gyerekek juhokat simogathattak és pónin lovagolhattak. A korábbi években megszokott két paripára, Dreherre és Sátánra azonban már csak egy fényképes tábla emlékeztet. A Fekete István Állatvédő Egyesület két kutyusnak szerzett gazdát és ismét sokakban tudatosították, hogy örökbe fogadható kutyák és cicák várnak jó gazdira.

Gyorsan szaladt az idő a vásárban Gyorsan szaladt az idő a vásárban

A jó idő sok látogatót kicsalt a Csónakázó tó partjára is. A gyönyörű őszi színekbe öltözött sziget látványa és a tókörrel egybekötött vásárlátogatás sok családnak szerzett kitűnő hétvégi programot.

forrás: www.nyugat.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum