Spiritusz és szellem Rézangyal módra

2010. 11. 11., csütörtök

 

A Rézangyal Art Collection siker. Pálinka és művészet, ital és műalkotás, spiritusz és szellem.

Amikor május 6-án kora délután a Spiritusz Galériában tesközelből is – jó, nem volt egyszerű, mert alig lehetett beférni a sok érdeklődőtől - megtekinthettem a Rézangyal Art Collection darabjait, nem volt tovább kérdés számomra a sajtóanyag egyik fejezete.

 „A Spiritusz Galéria a Rézangyal pálinkás csapat kreatív kezdeményezésére, a Rézangyallal közösen saját művészeivel megalkotta a Rézangyal Art Collection-t: egy-egy kiváló, különleges pálinkájuk inspirálására művészeink egy-egy műtárgyat készítettek, melyek az őket megihlető pálinkákat testesítik meg. A végeredmény egy limitáltan sokszorosítható, ám egyéni - és egyes művek esetében egyedi - műalkotásnak minősülő, arra jellemző minőségi értékeket hordozó, és - többek között - a művész nevét, életrajzát, aláírását, valamint a műtárgyként való elismerés bizonyítványát (certifikációját) is viselő műtárgy.”

Illetve kérdésnek kérdés volt, csak megfejtett. És az is, hogy jön össze a pálinka és a művészet? Hát így. Önmagában persze a pálinkakészítés is nevezhető művészetnek, elég arra gondolni, micsoda kreativitás is kell ahhoz, hogy a gyümölcsben rejlő íz-és illatanyagokat átmentse valaki egy párlatba, tegyük hozzá gyorsan, jó párlatba. Jelesül a főzőmester. A lepárlás titkának ismerete olykor bizony művészet. Persze az sem hétköznapi tevékenység, hogy ezt a minőségi párlatot mindenki számára elérhetővé, ismertté tegyék azok, akik a pálinka értékesítésével foglalkoznak. E tárgykörben pedig a Rézangyal évről évre előáll valami meglepetéssel. Mint ahogyan itt van most a Rézangyal Art Collection. Mert ez azért több is, más is mint „csak” művészet. Szerintünk pálinkamarketing is. Művészi szinten.

Nos, azóta eltelt hat hónap és kijelenthetjük, a kortárs kollekció első darabjai a Spiritusz Galéria művészkörébe tartozó Abonyi Alma, Appelshoffer Péter, Kútvölgyi Léna, Tesch Katalin, Zhenia Bozukova alkotásai bizony a vártnál nagyobb sikert arattak. Minden tekintetben. A Rézangyal egyik tulajdonosa, Maros Róbert kérdésünkre, hogy mi lehet a siker titka röviden csak annyit mondott: „Maga a pálinka és az az újszerű látásmód, ahogyan a fiatal művészek a pálinkához közelítenek. Más szemmel, nyitottabban és pontosan úgy, ahogyan mi is elképzelünk egy „pálinkaszobrot”.

Mi pedig azt gondoljuk, mielőtt az összes gazdára talál be kell mutatnunk a kollekció darabjait mindazoknak, akik még nem látták.

Abonyi Alma: Dallas

A szobor, ahogyan a címe is mutatja, különleges életérzést próbál közvetíteni mind vizuálisan, mind a benne rejlő párlattal, nemes nedűvel. Az arany alapszín, az ezüstös repedések eleganciát és különlegességet, egyediséget, exkluzivitást sugároznak, ami a műalkotás és az ital sajátja is.

Abonyi Alma: Álomüveg

Szó szerint sokszínű, vidám szobor. A színes műgyanták együttesében a színkeverések felfokozott dinamizmust és oldott hangulatot keltenek ránézésre is – fogyasztás előtt és után, sőt alatta. Az áttetsző részeken, réseken át pedig eközben könnyebben tudjuk értelmezni és élvezni a palackban rejlő "történéseket" is.

 

 

Appelshoffer Péter: Egy húzásra

A kivételesen karakteres belbecs egyedülálló külcsínt érdemel: az üvegre festett gesztusszerű olajfestmény a benne rejlő hungarikum kerek, erős, férfias, mégis selymesen fanyar íz- és illatvilágát és a pálinkaivó szokások lendületességét tükrözi. Az egyedi műtárgyként megvalósuló csomagolásban lakozó meggypárlat így az alkotó és az ital stílusjegyeit elegyíti.

Kútvölgyi Léna: Angels Suitcase avagy multifunctional spirit

Az angyalok eljönnek hozzánk és spirituszt lehelnek belénk – fényhozó és életerő pálinkát. Ha a kisablakon a palackba nézünk, megleshetjük a rézangyalkák játékos freskóját, a projekt főalakjával, Rézszeder angyalkával. Ő a szuperhős, aki a bajbajutottakon segít, fogja kistáskáját, fényt csihol az éjszakában és megitatja a szomjazókat spiritusszal.

 

 

Kútvölgyi Léna: Taste of Art avagy invaluable – felbecsülhetetlen

A hordóban érlelt szilva minden cseppjében felbecsülhetetlen művészet rejlik. A palack kaméleon módjára eggyé válik a képpel, műalkotássá lényegül. Az illusztráció az üvegre átfolyva vizuális játékra hív, míg a város lüktetését, színes, vidám lendületét sugallja – az Y tengelyen figyelemmel kísérhető arany spiritusz fogyásával fordított arányban ismerhető meg több részlete.

Tesch Katalin: MÉG

A letisztult, minimál üveg arra készteti tulajdonosát, hogy mozgassa, és a mélyére lásson, egyúttal optikai jelenségekkel játsszon: egy szemszögből az üvegen és az italon átnézve a MÉG felirat áll össze. Trükk az is, hogy kis idő elteltével, minél többet iszunk, a szöveg már különösen megerőltetés nélkül összeáll – vagy épp nehezebben silabizálható? Próbáljuk ki!

Zhenia Bozukova: Egy jó pont…

Zhenia a lélek és test egyensúlyát tanulmányozza művészetében, melynek kettőssége itt is megjelenik: a két lény, a test (kéz, amőba, őslény) és a lélek (angyal, szent) egymást kiegészítő alapmotívumai. A pálinka e spirituális és testi jelképeket egyszerre ragadja meg, melyek az üvegen átnézve játékosan pótolják ki egymást, az ágyas meggy erős színével együtt alkotva a művet.

 

Szerző: Bádonyi Jutka

Fotó: Rézangyal

forrás: www.4cent.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum