Matheus és az 5-ös Gourmet

2010. 11. 14., vasárnap

 

Kézműves pincék borai, mangalicafalatkák, kávékülönlegességek és persze eperfahordós érlelésű pálinkák.

A Szabolcs–Szatmár-Bereg megye északi csücskében található Tisza, Túr és a Szamos árterében termett csonthéjas gyümölcsökből, a Beregszászi apátság birtokain élő ferences szerzetesek a XVI-XVII. században gyógyító céllal készítettek pálinkát. Ezt a bódító italt a távoli múltban kizárólag gyógyszerként, növényi kivonatok készítésére használták. A 60-70 fokos párlatba különböző gyógyfüveket és fűszereket áztatva, számos betegség kezelésére alkalmas eszenciákat állítottak elő. A Matheus Pálinkaház a ferences barátok több évszázados tapasztalatát leíró receptúrákat felhasználva ismételten elkezdte készíteni ezeket a kiváló párlatokat. A tökéletesen érett, válogatott gyümölcsök begyűjtését követően, az érlelés, és a lepárlás során is mindenben ragaszkodnak a régi, magyar tradíciókhoz. Rézből készült „kisüstön”, kétszeres finomítással párolják le a megerjesztett gyümölcsöket. A folyamat során különös hangsúlyt fektetnek az elő- és utópárlat leválasztására, a pálinkát adó tiszta középpárlat megőrzésére. A gondos lepárlás során nyert pálinka alapanyag biztosítja azt a minőségi, már félkész terméket, amely végleges színét, gyümölcsös illatát, lágy, selymes zamatát a speciális fahordós érlelés során kapja meg.

Nos ezeket a 44 fokos ágyas, 50 és 60 fokos pálinkákat nem csak Ököritófülpöson a Matheus nemrégiben elkészült főzdéjében, hanem Budapesten az I. kerület szívében is megkóstolhatja az érdeklődő.

A Matheus Pálinka és Kávéház, nem egyszerű kávézó, találkozóhely, klub, ahol a pálinka mellett kávékülönlegességeket is megkóstolhat a vendég, és persze még sok egyebet. A tulajdonosok azért nyitották meg a helyet, mert úgy vélik, hogy a pálinkafogyasztás évszázados hagyomány, csak az utóbbi időben elfeledkeztünk róla, háttérbe szorult. Fel kell eleveníteni, újra fel kell fedezni, de megújult formában. Ezt tűzte ki célul a Matheus Pálinkaház. Meggyőződésük, hogy a hagyomány nemzeti jellegének erősítése mellett a modern ember minőséggel szembeni megváltozott igényét is figyelembe kell venni. A modern pálinka tiszta ízű, jellegzetes gyümölcs zamatú, könnyed, finom illatú utóízében is kellemes, tehát helye van a gasztronómiában. Fontos számukra, hogy megmutassák, mennyi örömet rejt a minőségi pálinka kulturált fogyasztása, egy életérzést, ami ráadásul magyar termékhez köthető. A hazai gyümölcsből készült Matheus pálinka a valódi pálinkák széles skálája a barack- és szilvapálinkától, az eper-, az alma-, a meggy- és a körtepálinkán át egészen a feketeribizli- és a méltánytalanul elfeledett birsalmapálinkáig terjed. Ez az évszázados hagyomány nemzeti kultúránk szerves része, az igazi magyar gasztronómia nem is képzelhető el nélküle.

A kávéház alkalmas különböző zártkörű rendezvények lebonyolítására is. Amit kínálnak: ültetett rendezvények, vacsorák jellegüktől függően 15-35 fő között, állófogadások kb. 70 főig, pálinka és borkóstolók, illetve klubszerű rendezvények, beszélgetések.

Csak egy kis ízelítő a kínálatból

Matheus Falatkák:

Mangalica kolbász, sonka, kecskesajt, vegyestál

Csokoládé brownie, Matheus meggypálinkával

Tatár bifsztek, Matheus alma pálinkával

(napi ajánlatban vagy előzetes rendelésre)

Vegyes sütemény falatok

Pálinkakóstolók:

- 3-as Belépő

3 pálinka, mangalica falatkák, ásványvíz

Matheus ajánlat:

gyümölcságyon érlelt meggypálinka 44 v/v 2 cl

kajszibarack pálinka 50 v/v 2 cl

birsalma pálinka 50 v/v 2 cl

- 5-ös Gourmet

5 pálinka, mangalica falatkák, ásványvíz

Matheus ajánlat:

gyümölcságyon érlelt alma pálinka 44 v/v 2 cl

meggypálinka 50 v/v 2 cl

birspálinka 50 v/v 2 cl

kökénypálinka 50 v/v 2 cl

feketeribiszke-pálinka 60 v/v 2 cl

Ám a kínálat nem merül ki csak Matheus pálinkákból, aki kedveli Márton János párlatait, a következőkkel találkozhat a Matheus Kávéházban: Márton és Lányai Irsai Olivér szőlő-, szamóca-, boróka-, vackor, málna,- és Árvay aszútörköly-pálinka, de nem hiányozhat Márton János 10 éves XO Bardin brandyje sem és persze az 5 éves érlelésű almabor párlata sem. És ha egy kis borra vágyik az ember, akkor válogathat: Malatinszky-kúria – Villány vagy Gróf Buttler Borászat – Eger, esetleg Vivamus Pincészet – Tokaj.

  forrás: www.4cent.hu szerző: Gyöngyössy Boglárka
Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum