A tavalyi ár feléért lehet pálinkát főzetni

2010. 11. 16., kedd

Nincs kevesebb munkájuk a szeszfőzdéknek a pálinkafőzésre vonatkozó törvények enyhítése miatt. Az otthoni főzés a hozzáértők szerint költséges és szaktudást igényel, ezért kevesen próbálkoznak vele. A VPOP tapasztalatai hasonlóak, így nem ellenőrzik kiemelten a házi főzést. A pálinkatörvénynek egy konkrét következménye már van: fele annyiba kerül a főzetés mint tavaly. 

A tavalyi ár feléért lehet pálinkát főzetni

Folyamatosan érkezik a bérfőzetők cefréje az egyik a debreceni szeszfőzdébe. Hiába a szeptember végén hozott jogszabályi könnyítés, a pálinka készítőknek nincs kevesebb dolguk.

- Attól, hogy megszületett az új pálinkatörvény, és otthon is lehet pálinkát főzni, a mi forgalmunkon nem észrevehető. Biztos van, aki otthon főzi, de azok az emberek, akik eddig idehordták, ezután is ide fogják hordani – vélekedett Erdélyi Sándor pálinkafőző mester.

Az eddigi tapasztalatok szerint a legtöbben inkább kifizetik a bérfőzés díját. Ennek több oka van: egyrészt a szabad pálinkafőzés miatt nagyjából felére csökkent a bérfőzetés ára, másrészt egy jobb házi főzőüst több mint 100 ezer forintba kerül, ami még nem garantálja a minőséget. 

- Van olyan barátom, aki eljött hozzám, mert már kétszer felrobbant a berendezése – meséli Preku Gyula, aki immár 29 éve foglalkozik pálinkafőzéssel. Azt mondja az új törvény miatt nem csökkent a forgalma. Szerinte a pálinkatörvény hatására nem fognak többen próbálkozni az otthoni főzéssel. 

- Ez szaktudást igényel. Ha nem megfelelően főzi a pálinkát, az nem lesz jó pálinka. A másik az, hogy vigyázni kell a fűtésre, a felmelegedésre, a robbanás veszélyre. Akik jönnek hozzám főzetők azt mondják, eszük ágában sincs saját berendezést venni, pedig sok olyan főzetőm van, akik megtehetnék, mert van pénzük – magyarázta Preku Gyula pálinkafőző mester. 

A VPOP regionális parancsnokságának hasonló a tapasztalata. A törvény módosítása óta a vámhatósághoz nem érkezett a párlat értékesítéséről vagy az 50 litert meghaladó pálinka előállításról bejelentés. A VPOP szóvivője szerint nehéz nyomon követni, hogy hányan főznek otthon pálinkát. 

- Mivel nem kell bejelenteni azt, hogy valakinek van a birtokában lepárló berendezés, ezért ezt elég nehéz ellenőrizni. A Vám és Pénzügyőrség nem tudja, hogy kinek van ilyen, ki vásárolt, mi csak akkor tudunk ellenőrizni, ha bejelentés érkezik arra, hogy valaki visszaél ezzel a lehetőséggel – mondta el Kupecz József, a VPOP Észak-Alföldi Regionális Parancsnokságának sajtófelelőse. 

A vámhatóság nem ellenőrzi kiemelten az otthoni főzést. Aki viszont többet főz az adómentesen engedélyezett mennyiségnél és lebukik, több százezer forintos bírságot kaphat.

(forrás: www.dehir.hu)


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum