Gourmet vacsora: jeles, pálinka: elégtelen

2010. 11. 23., kedd

 

Az Aqua-Sol konyhája kiváló, a szálloda rendben van, de nemzeti italunk a partvonalon kívülre került.

Van annak némi gasztronómiai hozadéka, ha az ember eltölt négy-öt napot Hajdúszoboszlón a Hunguest lánc egyik négycsillagos szállodájában. Az Aqua-Solban az már az első este kiderül, hogy errefelé a konyha a panziós vendéget is megbecsüli. Mert a konyha remek. Sőt. A kínálat változatos, ha merné az ember azt is mondhatná: tematikus, de tényleg. Ízek és illatok, színek és hatások, és ami a vendéget illeti: élvezet és csodálkozás. Emellé kedves, segítőkész személyzet, praktikus terek, egyszerű szállodabelsők, minden azt sugallja, nálunk mozogj otthonosan, légy keveset itt, és irány a víz! Tudniillik, az egész szálloda „ráépült” a gyógyfürdőre, a parkoló fölötti folyosón át közvetlen az átjárás és onnan csak át kell sétálni, szintén egy zárt üvegfolyosón, az Aqua-Palace csodavilágába. Szóval, egyáltalán nem baj, ha a szobaablakon kikukkantva sehol egy zöld felület, nincs kert, ahol sétálhatna a vendég, de van varázslatos vízivilág. És valljuk be, Hajdúszoboszlón mégis csak ez a lényeg.

De térjünk vissza a konyhához. Szerencsénkre éppen ott tartózkodásunk hétvégéjén tartotta a szálloda gurmet vacsoráját. Az elmúlt év tavasza óta ez volt a sorban a 13. Németh László chef vezényletével, valóságos szakács- és cukrász had készítette a következő degusztációs menüt:

NATURA II

Vargányás dió mousse

GOOSE LIVER 

Vákuumban abált libamáj vaníliás babérzselével

ESSENCE

Céklakrémleves tormával és szarvasgombával

KOLHRABI

Fésűkagyló rákszirommal, kusz-kusszal és karalábé főzelékkel

LAMB

Báránygerinc filé rozmaring kocsonyával, szardellás espumával és parajpudinggal

NITRO

Gin tonic nitro sorbet

BEEF

Vesepecsenye camambertes-cukkinis palacsintával, sonkakrémes haséval, fürjtojással, kakukkfüves gombafüstben

CHEESE

Sajt fűszeres gyümölcs chutney-val

BABA

Tonkabab, ananász, kardamon, szecsuáni bors

WINTER 

Joghurt, matcha tea, mandula, rózsavíz

Mély szakmai elemzést most ne várjanak, kellő manapság divatos ételkészítési ismeret hiányában, csak némi ízelítőt e varázslatos estéről. Elöljáróban azért annyit: e sorok írója hallott már fúziós konyháról, molekuláris konyháról, degusztációs menüről, tudja – többek között - mi az, a „Fine Dining” kategória, mi a „sous vide” technológia. És mélyen egyetért például a Costes filozófiájának azon tételével, hogy „Ha ellátogat hozzánk, az legyen ünnep”. Ez az este az volt. Négy óra áhítat, csoda, élvezet. Mesteremberek mesterművei kerültek az asztalra, a fogyasztó őszinte csodálatára, egy olyan karmester vezényletével, aki sokat tud a konyhaművészet legújabb irányzatairól. Egy chef mutatta meg, mit tud, egy chef, akiben van kellő alázat, bátorság, kreativitás, aki tudja hogyan ötvözhető a nemzetközi konyha a magyar konyhaművészettel.

A szálloda konferencia termében terítettek meg a vacsorához. Tökéletes harmónia az asztalon, a teríték, a fények, a színek egysége és a hangulat magával ragadó. Semmi kapkodás, halk zene a háttérben, nyugodt tempó, minden ételhez magyarázat, sőt, az egyes ételekhez felhasznált fűszerek illatai testközelből megcsodálhatók, miközben kivetítőn élőben követhettük mindazt, ami a konyhában történt. Ezen az estén a szálloda huszonnégy vendége élvezhette ezt a csodát. Fantasztikus este volt.

És, hogy stílszerűek legyünk, akkor jöjjön a feketeleves! Ha már szálloda, és dicséret. Nos, a szállodáról minden jó elmondható, de volt három dolog, ami nagyban rontott az összképen. A szoba túl sivár (343), egyetlen 15X25 centis kép árválkodott a falon, semmi más. A szállodát és a gyógyfürdőt összekötő folyosó végén található recepciónál kaphatja meg a vendég azt a karszalagot, amivel beléphet a fürdőbe és a vízivilágba, illetve itt kérheti a különböző szolgáltatásokat. Ha szerencséje van és éppen nincs ott senki, akkor egy-két perc és végzett. De ha nem, és ez az általános, akkor sok-sok perc várakozás az osztályrésze. Mert ha éppen egy csoport érkezik vagy egy beutalt vendég a következő tíz nap összes kezelését egyezteti napra és órára lebontva, akkor ez az idő lehet akár 25-30 perc is. Talán ez az ügymenet az Aqua-Sol vendégei számára a szálloda recepcióján is megejthető lenne. És a harmadik, a 4cent számára legfájdalmasabb: a szálloda pálinkakínálata. Nemzeti italunk ebben a négycsillagos szállodában a partvonalon kívülre került. Mindösszesen két Zsindelyes, egy Rézangyal (az is mézes, tehát a törvény értelmében nem pálinka) és egy Zwack jelenti a sortimentet. Ez kevés, nagyon kevés. Tudjuk nem elegáns pénzügyekről értekezni, de ez itt és most, az érthetőség kedvéért kikerülhetetlen. Ebben nem lehetünk szemérmesek. Mint a magyar szállodák esetében itt is - valamilyen rejtélyes oknál fogva - ragaszkodnak a 4-600 százalékos haszonkulcshoz. Mi lehet annak a magyarázata, hogy egy Zwck Kosher pálinkát (4 cent) 1.400 forintért adnak, amikor a beszerzési ára egy 0.7 literes üvegnek maximum 4.500 forint, ebből kimérnek 17 pohár 4 centes adagot, vagyis egy üveg a szállodában már 24.000 forintba kerül. (Arról már nem is beszélve, hogy az 5 eurós 2009-es Takler Rosé hogyan lesz az étteremben ’majd 20 euró?)

De az a gourmet vacsora, az csodálatos volt! Nem csodálkozunk, ha Németh László chef neve már ott szerepel valamelyik top-étterem tulajdonosának noteszében.

Szerző: Jónás József

Fotó: Bádonyi J. Csaba, Hunguest Hotels

forrás: www.4cent.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum