Visszaállhat a magyar pálinka hitele

2010. 11. 28., vasárnap

Országos pálinka- és törkölypálinka-versenyt rendez jövőre a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT), a rendezvény lebonyolítására idén decemberben lehet pályázni.

 

A vidékfejlesztési miniszter erről szóló, a Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent rendelete szerint az évente megrendezendő verseny célja a pálinkának, mint nemzeti italnak a hitelét, hírnevét olyan magas színvonalú, nemzetközileg elismert országos rendezvény révén is erősíteni, amely keretében Magyarország egész területéről származó terméket lehet nevezni, minőségüket elbírálni és díjazni. 

A verseny rangjának és jelentőségének megőrzése érdekében az e rendelet szerinti versenyen kívül nem rendezhető megmérettetés „országos”, „nemzeti”, „hazai” vagy „magyar” megnevezéssel - rögzíti a szabályozás. A verseny csak akkor tekinthető országosnak, ha arra Magyarország területéről legalább 30 nevezésre jogosult összesen legalább 300 különféle terméket nevez be, és abból legalább 200 szabadforgalomba bocsátott. A versenyre kizárólag a jövedéki törvény szerinti szeszfőzde, bérfőzető, magánfőző, vagy kereskedő nevezhet be terméket; utóbbi csak sajátmárkás termékkel indulhat a megmérettetésen. 

A termékek, illetve előállítóik nyereménye, hogy használhatják majd az „ország legjobb…”, „Magyarország legjobb…”, valamint „országos”, „nemzeti”, „hazai”, illetve „magyar” jelzőket termékeiken. A rendelet szól arról is, hogy az értékelés során analitikai vizsgálatot és érzékszervi bírálatot kell végezni és képzést indítanak pálinka- és törkölypálinka érzékszervi bírálók oktatására.

forrás: www.mno.hu (MTI)


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum