Nem áll meg a Pálinka Megállónál a Békési

2010. 12. 19., vasárnap

Fesztivál a Gőzmalomsoron, biopálinkák, merész tervek 2011-re: robog tovább a gőzös.

Negyedik éve rendezi meg a Békési Pálinka Zrt. az ország egyik legjelentősebb regionális pálinkafesztiválját, a Békési Szilvapálinka Ünnepet. Idén az adott különlegességet a rendezvénynek, hogy a Békési család, akik több mint negyedszázada főzik a remek Békési szilvát, egy eredetvédett termék mellé Kiváló Magyar Élelmiszereket is meghívtak a fesztiválra. A Békési Szilvapálinka Ünnep lényege, hogy a közép békési térség 17 településén a Békési szilvapálinka főzetői, főzői, fogyasztói és a Békési szilvapálinkához kapcsolódók hagyományteremtő közösségi rendezvényeként erősíteni kívánják a Békési szilvapálinka és az idegenforgalom kapcsolatát. Persze az is cél, hogy népszerűsítsék a kulturált pálinkafogyasztást a gasztronómiában. A Békési Pálinka Zrt. tulajdonosa Békési Zoltán - aki „másodállásban” a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesülete főpohárnoka, a Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesületének elnöke és a Pálinka Nemzeti Tanács tagja - úgy véli, ez a pálinkaünnep alkalmas arra, hogy felhívják a közép békési térség lakóinak, Békés város elszármazottainak és más vidéken élő polgároknak a figyelmét a település eddig nem használt adottságaira, lehetőségeire. Így az évről-évre fokozódó ismertséggel elérhetővé válik, hogy a békésieknek és a térség lakóinak széles körű, tartalmas, ismeretterjesztő és szórakoztató programokon keresztül népszerűsíthessék a Békési szilvapálinkát.

Ez volt június elején. Akkorra már komoly sikereket értek el a Gyulai pálinkaversenyen, az egyik leglátogatottabb kiállítói voltak az V. Budapesti Pálinkafesztiválnak, ahol a biopálinkáik aratták a legzajosabb sikert, ami tart az óta is. Persze a jövő évi tervek is kötődtek az idei év legjelentősebb eseményéhez a Békési Szilvapálinka Ünnephez. Békési Zoltán lapunk kérdésére fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az idei fesztiválnak az adott külön hangsúlyt, hogy hamarosan elkészül a Békési Szilvapálinka Centrum. A létesítmény kialakítására a Békési Pálinka Zrt. az elmúlt évben egy turisztikai projekt keretében nyert támogatást, a fesztiválon bemutatták az épülő központot és annak látványterveit. Békési Zoltánék multifunkciós épületet terveztek, ami a Békési szilvapálinka és a Békési márka megismerhetőségét a legteljesebb mértékben szolgálja. A hely magában foglal szinte mindent, ami a pálinkához kell. Így a legkorszerűbb pálinkafőző berendezésen pálinkát lehet a helyszínen főzni, pálinkakóstolókat szerveznek, de lesz itt helyi termékek boltja (Békés város termékei: lekvár, méz, kolbász stb.), gyermek játszóház, hordóból íz élménykamra és egy konyha, melyben profi szakács készíti el a vendégeknek az ételt.

A tervek szerint az épület afféle közösségi pálinkafőző hely és pálinka-bemutató hely lesz. Újrateremtik azt a közösségi érzést, amit egykoron a pálinkafőzés jelentett az emberek számára. És itt újra szerepet szánnak a hölgyeknek, legyenek fiatalok, gyermekes anyukák vagy idősebbeknek. Azt gondolják, ez a hely legyen közös élmény helyszíne, itt lenni igazi társasági esemény, olyan amilyen valamikor a pálinkafőzés volt. De múzeum is, hiszen itt megismerhető a Békési szilvapálinka története, de a magyar szeszipar történetének egy része is, illetve üzletemberek találkozóhelye is, a konferenciaterem ezt a célt szolgálja. Egy olyan pálinkatrezor is helyet kap az épületben, ahol a helyben főzött és a megvásárolt pálinkát is el lehet majd helyezni. A Békési Pálinka Zrt. új beruházása a család számára is elfoglaltságot nyújt, míg apu és anyu főzi a barátaival a pálinkát, a gyerekek játszanak, majd közösen megebédelnek, vagy vacsoráznak.

Szerző: Szelei József

Fotó: Békési Pálinka Zrt.

forrás: www.4cent.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum