Ez az év a Birkás pálinka éve

2010. 12. 21., kedd

 

Mára országosan ismert márkává nőtt, egyre többen kedvelik a Birkás pálinkát. Ma azt nézzük meg, mit tartogatott ez az év a Birkás pálinkának. Egy szóval is elintézhetnénk: sikert. Kicsit bővebben: 2010, egy év, amely országos hírnevet hozott a győrvári főzde remek pálinkáinak és Birkás Istvánnak. Alig akad az országban pálinkakedvelő, aki ne ismerné a Vasi Hegyhát gyümölcseiből készült párlatokat.

Véletlenül került a pálinka közelébe Birkás István. De ha már ott volt, merész terveket szövögetett. Különlegesen szép helyen, Vas megye déli részén, dombok ölelte kis völgyben építette fel – szó szerint – a saját kezével a márkát és a mögötte álló 600 hektáros gazdaságot. A Vasi Hegyhát dombjai között ősidők óta növény- és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak az itt élő emberek. Birkás István ide született, Oszkón hozta létre 600 hektáros gazdaságát, Győrváron pálinkafőzdét üzemeltet. Szerencsére ma már sokan tudják és értik a szép pálinka lényegét, és ezért elsősorban nem arról kell szót ejteni Birkás Istvánnal kapcsolatban, hogy mit tart fontosnak a pálinkafőzés alapjairól, lehet tágítani a kört. Különösen úgy, hogy e mögött a főzde mögött egy jól felszerelt, óramű pontossággal működő gazdaság áll.

Kezdetben a pálinkáik Vasi Hegyhát márkanéven kerültek a polcokra és a Norma Kft. gyártotta, 2009-ben a pálinkafőzést leválasztották a gazdaságról. Birkás Pálinka Kft. lett a cég neve, a márka pedig Birkás pálinka. Ebben az évben létrehozták a 40 fokos családot is. Pedig aki ismeri Birkás Istvánt, azt gondolná, ő az, aki soha nem engedne a 48-ból.

Ám, mint azt korábban a 4cent.hu-nak elmondta Birkás István, rájött, hogy az elvekből megélni nehéz. A Vasi Hegyhát pálinkák valóban 48 fokosak voltak, de a piac, a fogyasztói szokások is arra kényszerítették őket, hogy váltsanak. Így jött létre hát az új család, amit már sötét üvegekbe palackoznak és a szeszfokot 40 fokra állították be. Az áttetsző 48 fokos pálinkák üvegei is új címkét kaptak, aztán az üzletekbe kerültek a 40 fokos ágyas pálinkák és végül az engedélyeztetés után a mézes termékcsalád is. És ahogy a gazdaságuk is az évek alatt egyre nőtt, így a lefőzött pálinka mennyisége is. Az első kereskedelmi évükben 4 ezer litert főztek, azt a következő évben megduplázták, 2008-ben 20 ezer liter volt a termelésük és 2009-ben már 50 ezer liter. Ezt a mennyiséget tartották ebben az évben is, noha az idei termés átlag alatti volt, ám a saját körtés és barackos nagyon szép termést hozott.

Idén nagy hangsúlyt fektettek a pálinka értékesítésére is. Két utat járnak be, kapcsolatban állnak több ital-nagykereskedéssel és van saját üzletkötői hálózatuk is. Sokáig úgy tűnt, a gazdasági válság kevéssé lesz hatással a pálinkapiacra, hiszen ez év elejéig szinte minden évben megduplázódott az eladott mennyiségük. Aztán ennek az évnek az első három hónapja megmutatta mi is az a recesszió, de április és különösen május újra reményekkel kecsegtetett. Külföldi értékesítési lehetőség kapujában áll a márka, több hipermarket-lánccal van ígéretes tárgyalásuk, van, ahol már benn is vannak és értékesítési filozófiájuknak köszönhetően a teljes Dunántúl után 2010 végére már országosan ismert márka lett a Birkás pálinka.

Szerző: Szelei József

Fotó: Birkás Pálinka Kft, Szelei József

forrás: www.4cent.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum