3 hónapja szabad a pálinkafőzés: nem emelkedik tovább a jövedéki adó

2010. 12. 25., szombat

Győr-Moson-Sopron megyében sincs kevesebb munkájuk a szeszfőzdéknek a pálinkafőzésre vonatkozó törvények enyhítése miatt. Az otthoni főzés a hozzáértők szerint költséges és szaktudást igényel, ezért kevesen próbálkoznak vele. A VPOP tapasztalatai hasonlóak, így nem ellenőrzik kiemelten a házi főzést.

A pálinkatörvénynek egy konkrét következménye már van: fele annyiba kerül a főzetés, mint tavaly. A párlatok magánfőzésére, valamint a bérfőzésre vonatkozó új jövedéki adó szabályok szeptember 27-én léptek hatályba. Három hónapja adómentesen lehet saját fogyasztásra előállítani évente 50 liter, 86 fokos párlatot. 

images/stories/palinka.jpg

"Ez ringló-szilva, kevés volt a szilva, és egy kicsit ringlóval háziasítottam. Legyen annyi mennyiség, amit már érdemes kifőzni. Ebből sem lett sok, 3-4 liter, tehát ez elkopik. Nagy a család." A mosonmagyaróvári Sipos László elégedetten mutatja saját, házi pálinkáit. A ringló-szilva mellett barackból és csipkebogyóból is készít párlatot. Úgy véli, felesleges volt a pálinkával foglalkozó szakemberek aggodalma, hogy a jogszabályváltozás után majd sokan fognak rossz minőségű és balesetveszélyes házi főzésbe. 

Sipos László, Mosonmagyaróvár: "Szerintem abszolút hisztériakeltés. Tehát ha valaki pálinkát főz, az utána néz ilyen dolgoknak, valami szakmai hátteret megpróbál felkutatni, a szerint próbál vásárolni pálinkafőző berendezést. Szerintem abszolút biztonságosak."

A Magyar Pálinka Lovagrend elnöke szerint a szeptember végén hozott jogszabályi könnyítés óta a pálinkakészítőknek nincs kevesebb dolguk.

Piros László elnök, Magyar Pálinka Lovagrend: "Nagyon sok félelem van még mindig az emberekben. És én úgy gondolom, hogy várjuk a törvényalkotókkal együtt, hogy megfelelő tapasztalat álljon majd rendelkezésre, hogy újra leüljünk, és megnézzük, hogy mit is kell változtatni. Az nem normális dolog úgy gondolom, hogy a bérfőzött terméket nem lehet pálinkának hívni."

A pálinkakészítők szerint a korábbi, szocialista kormány kétszeri jövedéki adó emelése visszavetette az ágazatot. Az új kabinettel folytatott tárgyalások eredményre vezettek.   

Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója: "Az emelt jövedéki adó ellenére sem érte el a jövedéki adóbevétel a korábbi évekét, a mostani kormányzatnak ezt megpróbáltuk a szeszipari szövetségen keresztül jelezni, hogyha újabb emelési szándéka van, akkor biztos, hogy további nominális adóbevétel csökkenéssel kell számolni. Nagyon nagy sikernek tartjuk, hogy ez meghallgatásra talált, így most januárban nem lesz jövedéki adó emelés." 

A párlatkészítésről szóló szabályozás módosítása óta a vámhatósághoz nem érkezett tiltott értékesítésről, vagy az 50 litert meghaladó pálinka előállításról bejelentés. A VPOP beszámolója ugyanakkor azt is megállapítja, hogy nehéz nyomon követni, hányan főznek otthon pálinkát. 

forrás: www.nyugathir.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum