VPOP: A pénzügyőrök nem zaklatják a magán-pálinkafőzőket

2010. 12. 31., péntek

Az otthoni pálinkafőzés szeptember végi liberalizálása óta nem állapított meg törvénysértést magánfőzőknél a VPOP. Sipos Jenő szóvivő szerint a vám- és pénzügyőrségnek nem célja a magánfőzők "zaklatása". A kiemelt kockázatú területeket, mint a piacokat, vásárokat és kocsmákat rendszeresen ellenőrzik.

 

A otthoni pálinkafőzés szabályainak szeptember végi változása óta eddig a magánfőzőknél nem állapított meg törvénysértést a vámhatóság. A desztillálóberendezéseket gyártók és forgalmazók vizsgálatakor azonban találtak néhány esetben szabálytalanságot, ez általában az engedélykérelem, illetve a bejelentés elmulasztása volt - közölte Sipos Jenő, a VPOP szóvivője.

Sipos elmondása szerint a VPOP nem tervez a magánfőzők ellenőrzését célzó akciókat. "A magánfőzéssel kapcsolatban a vámhatóság meghatározó feladata az, hogy megakadályozza, hogy a párlat kiskereskedelmi forgalomba kerüljön" - tette hozzá. Ezért rendszeresen ellenőrzik a kiemelt kockázatú területeket, mint a piacokat, vásárokat és kocsmákat. A vámhatóságnak nem célja a párlat előállítását a jogszabályok betartásával előállító magánfőzők "zaklatása" - közölte a VPOP szóvivője.

A magánfőzőket általában akkor ellenőrzik, ha felmerül a gyanú, hogy olyan alkoholterméket tart valaki, amely nem minősülhet párlatnak. Ilyen, ami nem gyümölcsből, hanem más mezőgazdasági terményből vagy cukorcefréből készül. Vagy akkor, ha olyan ellenőrzött információt kapnak a vámosok, amely alapján valószínű, hogy az érintett megsértette a magánfőzés szabályait.

Szeptember végétől a 18 évnél idősebbek saját vagy vásárolt gyümölcsből évente, kizárólag személyes fogyasztásra 50 liter 86 fokos párlatot állíthatnak elő adómentesen. Ez 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos párlatnak felel meg. Ezen mennyiség fölött, illetve, ha a párlatot a magánfőző el is akarja adni, meg kell fizetni a jövedéki adót, és a párlatfőzés tényét három nappal korábban be kell jelenteni a vámhatóságnál. A megengedett mennyiség viszont akkor is adómentes, ha nem otthon készítik, hanem bérfőzdében főzetik ki.

forrás: www.origo.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum