Házi pálinkafőzés Hajdú-Biharban

2011. 01. 05., szerda

Hajdú-Bihar. Körösszegapáriban egyre kevesebb azoknak a száma, akik pálinkát főzetnek, olyan pedig nincs a községben, aki háznál főzne pálinkát. A 60 éves Pintye Józsefnek a Kossuth utcán sincs szándékában saját főzéssel foglalkozni. Több mint tíz éve főzet pálinkát, jól átgondolta, és arra jutott, hogy nem érné meg kínlódni vele.

Házi pálinkafőzés Hajdú-Biharban - „Drága lenne az nekem!"

„Drága lenne az nekem! A berendezés, a főzéshez szükséges műszerek, a fűtőanyag is egyre drágul. Ráadásul meg kellene tanulni a főzés fortélyát, mert a minőség ugye nagyon lényeges. Így is, hogy szakember főzi, nem biztos, hogy jó pálinka lesz belőle" – mondta. Fontosnak tartja, hogy a pálinkafőzési díj csökkent. Ami az elmúlt években 1300 forint volt, az most 580-ra jön ki náluk literenként.

 

Az ugyancsak apátiban élő Vad Balázs már elmúlt hetven éves. Szerinte a házi főzés olyan nagy beruházást igényel, ami nem éri meg. – Talán a fiatalok majd megpróbálják, de itt a faluban a legfiatalabb is, aki még főzet pálinkát, közel van a hatvan évhez. Ha vállalkozna valaki a beruházásra, 10-15 év biztosan kell a megtérüléshez. Márpedig napjainkban nem célszerű ilyen hosszú időre pénzt befektetni, mert minden bizonytalan. És ha néhány év múlva megváltoztatják a törvényt? A szakembernél a pálinkafőzőben garantált a megfelelő minőség, akkor pedig miért csinálnánk másként? – morfondírozott az idős férfi.

 

A szakemberre bízza

 

A derecskeiZákány Lajos évtizedek óta megszállottja a vessző- és szalmafonásnak, ám a pálinkafőzést inkább szakemberre bízza. Azt mondja, a Rákosi-korszak idején maga is főzőtt otthon saját kezűleg szeszt, az akkori beszolgáltatás és árviszonyok miatt ugyanis kifizetődőbb volt, mint a hivatalos eljárás.

 – Tudom, hogy az új törvény szerint szeptembertől megengedett saját használatra az otthoni pálinkafőzés, én mégis inkább a bérfőzdét választom. Már hosszú évek óta Hajdúszoboszlórajárok főzetni, mert sokkal jobb minőségű pálinka készül ott, mint háznál, ráadásul a cefrét kétszer főzik le: az alszeszből lefőzzük a tiszta szeszt, így garantálva a jó minőséget, és közben még tévézni is lehet – sorolta érveit a Zákány Lajos, aki az 51 fokos vegyespálinkájához a gyümölcsfákat maga ülteti.

forrás: www.haon.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum