2011: a pálinka éve lesz? 2. rész

2011. 01. 12., szerda

 

A Matheus továbbra is érlel, a Birkás pálinka külföldre, a Rézangyal meglepetésekre készül.

Az elmúlt hat-nyolc évben a pálinkafogyasztás Magyarországon évről évre nőtt. Egészen az elmúlt évig. Az ok világos: gazdasági válság van, a 2010-es gyümölcstermés maximum közepesnek tekinthető, a gyümölcsárak már-már elszabadultak, tavaly kétszer emelték a jövedéki adót, bevezették a magánfőzés intézményét. Mindezek hatással voltak a pálinkafőzésre és a pálinkafogyasztásra egyaránt. Vagyis 2010 nem a legsikeresebb éve volt a pálinkának. A 4cent arra volt kíváncsi, mit vár a pálinkaszakma ettől az évtől.

Máté Csaba, a Matheus Pálinkaház és a Matheus Kávéház tulajdonosa, a Destillata 2009. Newcomer des Jahres (Év felfedezettje) cím nyertese: „Nem gondolom azt, hogy számunkra a gazdasági válság, a 2010-es rossz gyümölcstermés és a magánfőzés bevezetése a legnagyobb probléma. Sokkal inkább az, hogy kiszámíthatatlan milyen intézkedések várhatóak a kormánytól. Lesz jövedéki adó emelés vagy nem lesz, segítik a mezőgazdaság talpráállását vagy sem, és sorolhatnám. Az biztos, hogy a pálinkapiacon komoly árharc várható. Mindezektől függetlenül én azt várom 2011-től, hogy folytatódjon az a trend, hogy a vendéglátóhelyek egyre többen, egyre több minőségi pálinkát rendelnek és értékesítenek. És ez ránk, a Matheus pálinkára különösen vonatkozik. Még azt is várom ettől az évtől, hogy az Ököritófülpösön megépített főzdénk teljes kapacitással működjön, az a csapat, amely 2010 végére összeállt még jobb legyen. Megjegyzem, magam sem számítottam arra, hogy az idei közepes termés ellenére a most rendszerbe állított technológiával ilyen remek pálinkákat főztünk. Úgy tűnik, jó döntést hoztunk, amikor a gépet kiválasztottuk. Korábbi terveinket ez a tény megerősíti, és már most januárban ki merem jelenteni: lesz a magyar pálinkapiac számára egy-két meglepetésünk. Egyet elárulok. Nem, kettőt. Kijövünk egy alacsonyabb alkoholfokú családdal, és továbbra sem hagyunk fel a hordós érleléssel. Nem, mert úgy vélem, a közönség, a vásárlók döntik el, lehet-e, szabad-e minden pálinkát eperfahordóban érlelni. A vásárlók már döntöttek. Lehet.”

Birkás István, a Birkás Pálinka Kft. tulajdonosa: „Számomra és a családom számára a legfontosabb: legyen egészség. Minden csak ezután jön. Bízom abban, hogy a 2011-es esztendő az üzleti életünkben meghozza azt a sikert, amiért az elmúlt években sokat dolgoztunk. Remélem eddigi fáradozásaink, hogy stílszerű legyek: termőre fordulnak. Azt várom hát 2011-től, hogy azok a tárgyalások, amelyeket külföldön kezdtünk el 2010-ben, ugyanazzal a lendülettel folytatódjanak mint tavaly, és sikerüljön Ausztriába és Romániába az eddig tárgyalt feltételekkel eljuttatni a Birkás pálinkákat. Tisztában vagyok azzal, hogy nem lesz egyszerű, de bizakodom, és tudom, van miért. Azt is kívánom ettől az évtől, hogy minden jóslatom akképpen teljesüljön, mint amit vártam az adómentessé tett pálinkafőzéssel kapcsolatban: megduplázódott a győrvári főzdénkben a bérfőzetett pálinka mennyisége. Bárcsak így lenne lottóötösöm, ahogyan ez bejött. De komolyra fordítva a szót: a technológiánkat fejleszteni kell, szeretném, ha az, ami az elmúlt évben elmaradt, idén megvalósulna. Sőt, meg is kell valósulnia.”

Maros Róbert a Rézangyal Kft. társtulajdonosa, a Budapesti Pálinkafesztivál és a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál ötletgazdája: „Azt gondoljuk, 2011-ben a tág értelemben vett pálinkapiac egésze már nem fog fejlődni, ez az év a stagnálás éve lesz. Ettől függetlenül a valódi pálinka dominanciája a szesziparon belül tovább nő, és fogyasztókat vesz majd el a hazai „valamilyen” ízű szeszes italoktól, főként a piac legnagyobb szereplőjeként számon tartott márkáktól: a Vilmostól és a Fütyülős termékektől. Sajnos a hideguton előállított szeszesitalok és a pálinkák közötti határokat tovább mossák mindkét oldalról: a szeszesital márkákon belül valódi pálinka termékek jelennek meg, míg egyes pálinkafőzdék az alsópolcos aromás szeszesital kínálatukat szélesítik.

Mi, a Rézangyalnál a minőségi pálinkaportfólió bővítésében hiszünk, idén várhatóan újabb márkák csatlakoznak a 2010 júliusa óta általunk képviselt Márton és Lányai mellé. A Coca-Cola HBC Magyarország Kft-vel tavaly megkezdett együttműködésünk pedig egyedülálló lehetőségeket biztosít a Rézangyal márka és így a cég számára is. Mindezeket figyelembe véve optimistán vágunk neki az új évnek és szeretnénk 2011-ben is elérni a 40 százalékos növekedést.

Természetesen megrendezzük mindkét pálinkafesztiválunkat, a tavaszi Budapesti Pálinkafesztivállal kapcsolatos meglepetésünkről egyelőre nem beszélnék, de azt már lehet tudni, hogy az őszi Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál vendége Oroszország és a vodka lesz.”

Szerző: Jónás József

Fotó: Pásztor Csaba

forrás: www.4cent.hu
Témakörök:

Jooble

Exkluzív üvegtermékek

 

 

Elektromos fűtőpatronok

 

 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum