Pálinkafőzés: nem úgy van, ahogy sokan gondolták

2011. 01. 18., kedd

Nincs béke a pálinkafőzési fronton, noha lebukások, botrányok nélkül telt el a törvényváltozást követő félév. Mindkét fél, a kistermelők és a szeszfőzdék is mást vártak a változástól.

Nagyon várták a kistermelők a pálinka magánfőzési lehetőségét. Sokan azt gondolták, otthon bármennyi pálinkát főzhetnek, ha azt nem értékesítik, akkor senki nem foglalkozik vele, mennyit is főztek. A másik oldal, a szeszfőzdék pedig attól tartottak, és tartanak a mai napig, hogy visszaesik a forgalmuk, illetve a piacon megjelenő bizonytalan minőségű szeszesitalok rontják a magyar pálinka hírnevét.

A finom pálinka készítéséhez komoly beruházás és szaktudás szükségeltetik, ezért a jelek szerint nem is vált tömegessé az otthoni főzés (képünk illusztráció)A finom pálinka készítéséhez komoly beruházás és szaktudás szükségeltetik, ezért a jelek szerint nem is vált tömegessé az otthoni főzés (képünk illusztráció)

 

Mind két fél csalódott, hiszen a magánfőzésnek is megvannak a szigorú feltételei: háztartásonként (nem személyenként) maximum 86 liter 50 térfogat-százalékos pálinkát lehet készíteni, úgy, hogy nem kell adót fizetni utána, az értékesítést kizárólag kistermelő végezheti. Az általunk megkérdezett kistermelők többsége nem bajlódott az otthoni főzéssel, mert az ehhez szükséges legolcsóbb berendezés is 250 ezer forintba kerül.

Ezzel a készülékkel nem is lehet minőségi pálinkát készíteni, mert a szimplafalú berendezésben odaég a cefre. A duplafalú viszont ennek a duplájába kerül. Félmillió forintot viszont kevesen áldoznak most erre.  Lampert László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megyei vám- és pénzügyőri igazgatóság osztályvezetője elmondta, hat engedélyt adtak ki lepárlóberendezés (100 literes) értékesítésére. Kérdés, ebből mennyit tudtak eladni az elmúlt fél évben?! 

Az osztályvezető elmondta, magánfőzdéket eddig nem ellenőriztek, a nagyobb szeszfőzdéket viszont folyamatosan. Ez utóbbi helyeken mindent rendben találtak.

Több olvasónk is kérdezte, hogy melyek a feltételei a saját készítésű pálinka értékesítésének. Lampert László elmondta, a főzés előtt 3 nappal - történjen akár otthon, akár bérfőzdében - bejelentést kell tenni a szándékról a vámhivatal felé, majd meg kell fizetni az adót (az 50 fokos pálinka adója literenként 1380,5 Ft), illetve párlatzárjegyet kell igényelni és az üvegre rátenni.

Berényi István, a kölesdi pálinkafőző vezetője elmondta, nekik nem esett vissza a forgalmuk, bár nagyon tartottak tőle. Szerinte az emberek rájöttek, hogy nem érdemes otthon pálinkafőzéssel bajlódniuk. Kölesden a versenyképes ár, a minőség, szakmai tudás és jó technikai háttér az ami megtartotta az eddigi megrendelőket.

A Brill pálinkaház ügyvezetője, Nagyné Krizl Edit szerint a házi főzés tényleges hatását egyelőre még nehéz pontosan megítélni. A kereskedelmi főzdék számára, amelyek több tízmilliós beruházásokat tettek az elmúlt években, igen visszás a helyzet. Náluk a pálinka minden cseppje ellenőrzés, adófizetés és szigorú elszámolás alá esik, a tevékenység végzéséhez minden évben előre bankgaranciát kell nyújtaniuk az államnak. Hogy lehet az, hogy ugyanannak a terméknek a gyártására két egymással ellentétes jogszabály van érvényben?!

– A harci Brill pálinkaháznál, ahol tavaly az ország legjobb pálinkája is készült, változatlanul azt valljuk, hogy „Főzzünk együtt jó pálinkát!”. Ennek érdekében az érdeklődők részére az idén tavasszal is tartunk cefrekészítési előadásokat, ahol az alapvető ismeretek és fogások elsajátíthatók – mondta az ügyvezető.

forrás: www.teol.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum