Legálisan az eddiginél is nagyobb üzlet a pálinkafőzés

2011. 01. 23., vasárnap

A rossz gyümölcstermés ellenére is több pálinkát főznek ezekben a napokban, mint tavaly ilyenkor. Ráadásul nem pincékben és sufnikban, hanem a profi mestereknél, akiknek meglepő módon nem csökkent, hanem nőtt a forgalmuk.

Meglepetésként hatott 2010-ben, amikor még a választások előtt Orbán Viktor bejelentette, hogy a Fidesz győzelme esetén lehetővé teszik mindenkinek, hogy otthon is főzzön pálinkát. Ötletét sokan politikai blöffnek gondolták, ám hatalomra kerülése után ezt az ígéretét valóra váltotta. A napokban annak jártunk utána, hogy a pálinkafőzés szabályainak könnyítése milyen változásokat hozott az érintettek életében.

Elsőként azt a Túri Tamást kerestük fel, aki Szomód közigazgatási területén alakítja át már csaknem két évtizede a cefrét pálinkává, s jó egy évvel ezelőtt a kemma.hu-nak is elmondta akkori aggályait a tervezett változásokkal kapcsolatban. Őszinte volt most is, ám két nappal ezelőtt meglepetéssel szolgált, amikor így fogalmazott:

– Minden idők legrosszabb szezonja volt a 2010-es esztendő, mert ennyire gyenge gyümölcstermésre még a legidősebb gazdák sem emlékeznek. Ennek ellenére többen kerestek fel engem is, mert már a korábbi zugfőzőknek sem éri meg a kockázat, ugyanis a kormány eltörölte a literenként csaknem hétszáz forintnyi bérfőzési szeszadót, s ezzel kedvezőbb helyzetbe kerültünk mi, legális vállalkozók.

Kiderült még, hogy nem csak emiatt, hanem azért is, mert az egyéni gazdáknak nem éri meg a több százezer forintos készülékek beszerzése, amikor a profi berendezésekkel sokkal jobb minőséget állítanak elő, mint a maximum száz literes űrtartalmú főzőkkel. Azt is megtudtuk Túri Tamástól, hogy a bérfőzési szeszadót ugyan eltörölték, de a forgalomnövekedés miatt több áfát és egyéb járulékokat fizetnek be, így az állam sem jár rosszul.

Hasonló véleményen van Szarvas Tibor, aki Vérteskethelyen működtet pálinkafőzdét. Megítélése szerint a hozzá szállított cefre mennyisége nem változott jelentős mértékben, s a kuncsaftkör sem, akik közül a legtöbben most szilvát és törkölyt főzetnek vele is, mert sárga- és őszibarack alig termett tavaly. Ide, Vérteskethely Kisbérhez közeli szélére nem csak a közeli városból, de Tatabányáról, Oroszlányból, de még Győrből is járnak a megrendelők.

Olyan is akad közöttük, akit már nagyon régen látott, tehát valószínűsíthető, hogy már neki sem éri meg "feketézni". Egyikük el is árulta neki, hogy nagyon megbánta otthoni próbálkozását, mert kiégetett két gázpalackot is, de nem lett jó a pálinkája, önthette ki az egészet a trágyadombra.

Hiába no! Mint mindenhez, ehhez is érteni kell. Az első tapasztalatok alapján úgy látszik, hogy a főzés olcsóbbá tételével mindenki jól járt.

Az összebarkácsolt üstök minőségét senki sem ellenőrzi

Többen is vannak akiket 2009-ben még megbüntettek a vám és pénzügyőrség munkatársai engedély nélküli pálinkafőzésért megyénkben is, de tavaly már senkinek sem kellett fizetni emiatt. Ők valószínűleg a régi berendezéseiket használják most is, ám csupán ketten voltak eddig, akik jelezték a hatóságnak, hogy saját maguk készítették el az új pálinkafőző berendezéseiket. A jogszabály furcsa ellentmondása ugyanis, hogy a saját kezűleg gyártott, új készülékeket be kell jelenteni, az üzletben vásároltakat viszont nem, ráadásul a házilagosan barkácsolt üstök minőségét senki sem ellenőrzi.

A vám- és pénzügyőrök viszont továbbra is járják a szeszfőzdéket ugyanúgy mint korábban, mert így állapítják meg, hogy kik főzettek pálinkát és mennyit. Ennek pedig az a magyarázata, hogy csak az ötven fokos párlat minősül pálinkának, amiből maximum 86 liter állítható elő adómentesen. Az azt meghaladó mennyiség után 1380 forint és 50 fillér szeszadót kell fizetni literenként. A szeszadó viszont nem azonos a bérfőzési szeszadóval, amiből tavaly még 150 milliónyi bevétel származott csak a mi megyénkben, országosan viszont nyolcmilliárd, de erről a pénzről – ki tudja meddig? – lemondott az állam.

(forrás: kemma.hu)

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum