Pálinkakurzus belülről

2011. 02. 10., csütörtök

 

Az Agárdi Pálinkafőzde Üstöcske programja az amatőröknek segít profivá válni.

„Örülök, hogy részt vesznek a tanfolyamunkon, mert a célunk az, hogy segítséget nyújtsunk mindazoknak, akik azt fontolgatják, hogy pálinkát főznek otthon, vagy bérfőzdében.” Ezekkel a szavakkal köszöntötte február 7-én reggel 9 órakor az Üstöcske program második tanfolyamán megjelent érdeklődőket Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde társtulajdonosa, a hazai pálinkaszakma egyik legismertebb és legelismertebb képviselője. A főzde konferenciatermében e sorok írójával együtt tizenheten ültek be – egy kurzuson ez a maximális létszám - az „iskolapadba”. Volt közöttük cégvezető, könyvvizsgáló, rendezvényszervező, televíziós rendező, harminc év alatti fiatalember, roppant kíváncsi hölgy, egy 70 éves úr, a társaság zömében harminc felettiekből állt, negyvenesek, ötvenesek, de voltak harminc alattiak is. És a név kötelez alapon egy Törköly vezetéknevű úr is. Néhányan már főztek is pálinkát, akadt, aki már a pálinkafőző berendezést is megvásárolta, ám a szándék közös volt: minél többet megtudni a pálinkafőzés titkáról. Ezért is voltak fontosak Vértes Tibor nyitó szavai, de azért is, mert e mondat szellemében telt el a két nap, és ehhez igazította a kurzus tematikáját. És azt már előre elárulhatjuk: az Üstöcske hallgatói sokat meg is tudtak a pálinkafőzésről. Sőt, annál is többet és többről.

Mert a tanfolyam nagy hangsúlyt helyezett az alapanyag megismertetésére, a gyümölcsökre, a helyes cefrekészítésre és cefrekezelésre. Sok szó esett arról, melyek az aromát meghatározó tényezők, mi a jelentősége a cukortartalomnak, miért kell, ha kell beállítani a cefre savtartalmát. No és persze arról is, hogy mit jelent az ellenőrzött, irányított erjesztés, mi a szerepe a fajélesztőknek, a pektinbontó enzimeknek. Csupa olyan fontos dolog került szóba, elméletben és gyakorlatban egyaránt, amelyek megkerülhetetlenek akkor, ha korrekt pálinkát szeretne főzni az ember. No és persze a technológia, a lepárlás titka, vagy az érlelés. És a pálinkakóstolás. Az első este éjjel fél 11-ig kóstolták, értékelték, elemezték, pontozták a résztvevők a különböző mintákat. Persze csak azután, hogy egy gyorsított érzékszervi tréningen is túl estek.

Sikeres volt tehát az Üstöcske program második kurzusa, részletes riportunkat a jövő héten olvashatják, itt a 4cent magazinban. Addig is egy kis ízelítő keretes íráunkban a főzde vendéglátásából, mert nem csak a tanfolyam dicséretes, hanem az Agárdi Pálinkafőzde konyhája is.

A menü

2011. 02. 07.

Ebéd

Disznótoros leves

Házi sonka snidlinges körözöttel, házi kenyér

Vörösboros marhapofa pörkölt káposztás dödöllével

Sárgarépa torta Agárdi cigánymeggy raguval

Vacsora

Zellerkrémleves véres hurkával

Bőrös malackaraj

Gersli rizottó kolbász karikákkal

Aranygaluska vanília sodóban sütve

2011. 02. 08.

Ebéd:

Savanyú káposztaleves

Malaccsászár balzsamos gyöngyhagymával, sárgaborsó pürével

Túrógombóc házi szilvalekvárral

Szerző: Jónás József

forrás: www.4cent.hu
Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum