Nem akarnak nagyon nagyok lenni

2011. 02. 11., péntek

 

A Szigetköz Lelke Pálinkaház a Szigetköz turisztikai vonzereje lehet.

A Pallas Nagylexikon szerint a Szigetköz „a Nagy-Duna és a mosoni Kis-Duna által alkotott lapályos sziget, mely Győr, Moson és Pozsony vármegyék területéhez tartozik; a sziget ÉNy-Dk-i irányban húzódik 50 km. kiterjedésben, szélessége nem több 5-12 km.-nél.” Persze sokkal több ennél. A Duna hullámterében Dunakilititől Dunaremetéig csaknem összefüggő erdőtömb húzódik. Nemesnyárasok, füzesek mellett láthatók a szigeten fűz, éger, nyár és különböző tölgy fajták is. Ásványrárón található a Szigetköz legidősebb honos feketenyár fája. A Mosoni-Duna kanyargását kísérő erdők cserje- és gyepszintje rendkívül gazdag, meglelhető bennük például som, mogyoró, hamvas szeder. Szépségüket nagyban növeli, hogy tömegesen nyílnak itt közismert tavaszi virágaink: hóvirág, gyöngyvirág, ibolya, az ugyancsak dekoratív medvehagyma, de még boglárkák, tyúktaréjok, árvácskák több faja is. Ritkaságnak számít a vadon nyíló, fokozottan védett tűzliliom, illetve a kosborfélék családjába tartozó légy- és méhbangó. Ám legalább ilyen érdekes az állatvilág: a Szigetköz otthont ad számos rovarfajnak, 54 különböző halfajnak, 200-220 madárfajnak, s több mint 40 emlősfajnak is. Ezek közül számos fokozottan védett. Fészkel itt a nagy kócsag, nagy számban fordulnak elő gémfélék, de megfigyelhető a ritka fekete gólya is. A védett emlősállatok közül jellegzetes a nyuszt, a vidra és az északi pocok. 1991-óta természetes úton megtelepedett a száz éve kihalt hód is. A Szigetköz gazdag vadállományban, őz, szarvas, vaddisznó elejtése kecsegteti a térségbe érkező vadászokat.

Nem véletlen hát, hogy a Szigetközt ma úgy emlegetik, mint hazánk egyik nagy turisztikai lehetőségét. Aki már járt arra, megállapíthatja: joggal. Hisz eddig csak természeti értékeiről ejtettünk néhány szót, de még semmit a turistákat vonzó egyéb látványosságokról. Hogy csak néhányat említsünk: a kastélyszállókról, a Bécs-Budapest kerékpárútról, a wellness lehetőségekről, no és a pálinkafőzdékről. A Szigetköz Lelke Pálinkaház Dunakiliti-Tejfalusziget egyik csendes utcájában várja a Szigetköz vendégeit. A községet a felső Szigetköz Öreg-Dunához közeli oldalán találhatjuk meg. A szlovákiai határállomástól és Mosonmagyaróvártól egyenlő távolságra - 10 kilométer - fekszik a Szigetköz csücskében, ott, ahol a Nagy-Dunából kiszakad a Mosoni-Duna.

Az „Isten háta mögött, de mégis mindenhez közel” határozta meg a főzde földrajzi helyzetét a tulajdonos Rácz Ferenc, amikor megérkezünk. Van is benne valami, hiszen Budapesttől mindössze egy és háromnegyed órányi autóútra található a főzde. A tulajdonos ezzel a lendülettel körbe is vezet bennünket a zöldmezős beruházásként épült pálinkafőzdén. Praktikum, jut az ember eszébe legelébb, aztán a tisztaság, a célszerűség, a rend és a látvány. Ez így együtt a Szigetköz Lelke Pálinkaház. Mert a szemnek is tetszetős az egész épület, a környezet és benn a 200 literes, háromtányéros, fatüzeléses, egyszakaszos Kothe berendezés.

A tulajdonos és felesége 2009 januárjában döntötték el, hogy belevágnak a pálinkafőzésbe, március és április a tervezés időszaka volt, majd jött az építkezés és 2009. október 22-én megkapták a használatbavételi engedélyt. A VPOP engedélyeire még kellett egy kicsit várni, de 2009. december 2-án kifőzték az első pálinkájukat. Gyümölcsöt „szigorúan csak a régióból” vásárolnak. A Cserszegi fűszeres szőlő a kivétel, ez a Pannonhalmi borvidéken terem, illetve a birs, mert az meg a Szigetközben nem terem. Illetve nem termett eddig. Most egy vállalkozó telepített 6 hektárt, ez az ültetvény, ha termőre fordul, minden bizonnyal megoldja Rácz Ferencék birs gondjait is.

A Szigetköz Lelke Pálinkaház jelen pillanatban 25 féle pálinkát kínál, szállodákban, éttermekben és szaküzletekben értékesítik a termékeiket, és persze a főzde márkaboltjában. Mézes párlat gyártását nem is tervezik, az ágyas más kategória. A „piac kényszere”, mondja Rácz Ferenc. De ha már igen, akkor az legyen különleges, teszi hozzá. Így aztán az nem is pálinka lesz, merthogy ananász az alapanyag. Az elmúlt év májusában kezdték az értékesítést és december végére a raktárból elfogyott mind a 6 ezer palack. Az idei terv 20 ezer üveg, a végső álom pedig „40 ezer palack, és nem is akarunk nagyobbak lenni” árulja el a titkot a tulajdonos. Pedig a főzdében ott a hely a másik gépnek is, mert a terveket azért két berendezésre készítették. S ha már a technológia, Rácz Ferenc úgy véli, az egyszakaszos berendezés praktikusabb, ha valaki kereskedelmi főzésre adja a fejét, és a megújuló energia miatt fatüzeléses – noha átalakítható vegyes tüzelésessé is. A Szigetköz Lelke Pálinkaházban ugyanis a környezetvédelem elsődleges szempont. Az üzem mellett egyébként van egy két és fél hektáros gyümölcsös. Friss telepítés, nem maholnap fordul termőre, de érdemes lesz várni, mert különleges. Öt jól elhatárolható részből áll. Az elsőbe egy helyi 70 éves vadcseresznye 120 klónját ültették, a második parcellába piros vilmos, a harmadikba egy régi kajszibarackfajta, a negyedikbe faeper, míg az ötödikbe feketeberkenye és madárbirs került.

S hogy milyennek látja a tulajdonos, főzőmester Rácz Ferenc a Dunakiliti-Tejfaluszigeten található főzdét? Ilyennek:

„Családi vállalkozásként kezdtük el a minőségi pálinkafőzést, a legmodernebb technológiát a tradíciókkal ötvöztük. Tudatosan választottuk a Kothe Exkluzív fatüzeléses pálinkafőző berendezést, amelyet Németországban kimondottan a mi számunkra terveztek. Üzemünket látványfőzdének álmodtuk meg, így vendégeink lépésről lépésre nyomon követhetik a pálinka útját a gyümölcscefrétől a nemes párlat elkészítéséig. Kompromisszumok nélküli elkötelezett hívei vagyunk a magas minőségű kézműves prémium pálinkák készítésének. A pálinkaházban a tradíció, a legmodernebb technológia, és az újra és újra megújuló szaktudás ötvöződik, mégis megőrizve a manufaktúra jelleget. A jó technológia mellett az alapanyag adja a pálinka lelkét, így csak kiváló étkezési minőségű gyümölcsöt dolgozunk fel. Hogy a prémium termékekről ne csak álmodozzunk, a legelső nemzetközi versenyre küldött pálinkáink kimagasló eredményeket értek el, több arany, bronz, és Champion díjat, elismerést gyűjtöttünk be.”

 

Szerző: Szelei József

Fotó: Pásztor Csaba

forrás: www.4cent.hu

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum