MIKÉNT FŐZZÜNK MAGUNKNAK PÁLINKÁT?

2011. 02. 15., kedd

Komoly érdeklődést váltott ki az a törvénymódosítás, mely megengedi a házi pálinkafőzést mindenkinek hazánkban. Bár ennek megfelelően 50 liter pálinka főzhető otthon adómentesen, és azt is szabályozzák, hogy mekkora berendezésünk lehet, mégis rengetegen kezdtek hobbi szinten hungarikumot készíteni.

Milyet vegyek? Több féle pálinkafőző készüléket is találhatunk a piacon, de ha jó minőségű italt szeretnénk előállítani, egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választunk. Obrizil Tamás, az Euro Swing Kft. tulajdonos ügyvezetője már régóta kereskedik és foglalkozik ezekkel az eszközökkel. Lapunknak elmondta, hogy ugyan létezik többek között inox, vagy más rozsdamentes acélból készített gép is, mégis ebből a legalkalmasabb az igazi rézből készült, hagyományosnak mondható pálinkafőző.

Emellett természetesen az sem mindegy, hogy mekkora méretű készüléket vásárolunk, hiszen minél nagyobb, annál több cefre fér el benne, ellenben figyelnünk kell, mivel a törvény ezt a méretet maximalizálja 100 literben. Egy ekkora géppel 4-5 főzéssel tudjuk lefőzni a még szabadon előállítható 50 literes mennyiséget, nyílván minél kisebb az űrtartalom, annál tovább több főzésre van szükségünk.

A szakember azonban hozzátette, hogy nem jellemző a házi főzésekre, hogy egy gyümölcsből lefőzik ezt a mennyiséget, sokkal inkább az a szokás, hogy minél több gyümölcsből, főznek inkább kevesebbet, hiszen így magasabb palettával tudnak szolgálni vendégeiknek. Ezt azért is fontos kiemelni, mert adómentesen természetesen nem értékesíthető az otthon lefőzött pálinka.

Mekkora rá az igény?

Az ügyvezető tapasztalatai azt mutatják, hogy az sem feltétlenül érvényesül, hogy mindenki ezt a nagy 100 literes pálinkafőzőt választaná, hiszen ennek az ára is magasabb. A legtöbbet a 30 literes verzióból sikerült értékesíteni az elmúlt időben. Szeptembertől ugyan nagyobb volt az igény, jelenleg a piac mégis kicsit stagnál, mégis bizakodnak a következő gyümölcs érési szezonban, hiszen olyankor jóval nagyobb forgalmat tud lebonyolítani az a kereskedő, aki ezeket a készülékeket értékesíti.

Mennyi cefre is kell egy literhez?

Fontos kérdés természetesen az is, hogy mennyi cefrére van szükségünk egy liter nedű előállításához. Ezt nem lehet teljesen egyértelműen meghatározni, hiszen a gyümölcsöktől is függ, mégis azt lehet mondani, hogy átlagban a cefre mennyiség 10 %-ának megfelelő pálinkát kapunk. Tehát 100 liter cefréből 10 liter hungarikumot kapunk. Az alma és a körte esetében a tapasztalatok mást mutatnak, ezen gyümölcsöknél kevesebb, csak 8 %-nak megfelelő lesz a mennyiség, míg a szilvánál 12 %. Meddig is tart a lepárlás?

A Főzés időtartama sem teljesen mindegy. Ha a gyakorta vásárolt 30 literes készülékből indulunk ki, akkor az első főzéssel hozzávetőleg 4 óra alatt végzünk, az így kapott terméket nevezzük alszesznek, utána ezt még egyszer át kell főznünk, és ennek lesz az eredménye a pálinka. A második főzés is ugyan így 4 órát jelenthet. 

A szakértő hozzátette, hogy gázon érdemes fűteni a gépet, mivel azzal folyamatos, egyenletes hőmérsékleten tudjuk azt tartani, valamint kis lánggal dolgozzunk, hiszen ha elkapkodjuk a főzést, akkor rosszabb ízű és minőségű pálinkát fogunk kapni. Felmerülhet a kérdés, hogy mennyi gázomba kerül ez, nos az egyszerű válasz erre az, hogy nagyjából egy leves megfőzésének energiaigényét teszi ki.

Mit kell csinálni a berendezéssel?

Nem elhanyagolható tudnivaló, hogy amennyiben nem akarunk 100 literesnél nagyobb pálinkafőzőt vásárolni, gyakorlatilag semmilyen bejelentési kötelezettségünk nincsen vele, minden fontos dolgot elvégez helyettünk a kereskedő, nekünk csak haza kell vinni, és pálinkát főzni.

Nem szabad azonban elfelejtenünk minden évben az első főzés előtt egy átmosó munkálatot végeznünk,ez annyit tesz, hogy töltsük meg a gépet tiszta csapvízzel, majd mint egy új kávégép esetén hagyjuk, hogy lefőzze azt.

Pálinkafőzés után azonban nem szabad ápolatlanul elrakni. Öblítsük ki, és mosószeres, vagy a szakért ajánlására szódabikarbónás vízzel jól mossuk át. A külső mosás nem annyira javasolt, hiszen azzal koptatjuk a készüléket, de természetesen elvégezhetjük azt is. 

Ha jól bánunk a pálinkafőzőnkkel, és rendeltetés szerűen használjuk, akkor 30-40 évig is készíthetjük vele a saját, minden szempontból házi hungarikumnak minősülő pálinkánkat.

forrás: www.agrarszektor.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum