A sör, a bor, a pálinka...

2011. 02. 16., szerda

Az igen cifra nevűvé vált Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága, azaz a volt regionális VPOP tartott sajtótájékoztatót szerdán tavalyi tapasztalataiból. Ami biztos: pálinkából és sörből több fogyott, de ezzel az állam az utóbbival rosszul járt.

Hajgató Zoltán pénzügyőr ezredes, a szervezet főigazgatója elmondta: január elsejével a VPOP több mint 140 éves önállósága megszűnt: a hasonlóan önállóságát vesztő APEH-hel vonták össze.

Mint kiderült: az előirányzott vám, regisztrációs adó, környezetvédelmi termékdíj és import ÁFA bevétel terén 167 %-os teljesítést produkáltak 2010-ben. Dacára annak, hogy a csökkenő autóeladások miatt a regisztrációs adó csak 84,3 százalékon teljesült. A környezetvédelmi termékdíj egy régiós cég önellenőrzésének köszönhetően csaknem 1 milliárd forint bevételt eredményezett, erről bővebbet a főigazgató nem árult el. A vám és ÁFA bevételt a királyegyházi cementmű gép-, és a paksi atomerőmű fűtőanyag-behozatala dobta meg. Mint kiderült: növelte forgalmát a térség egyetlen nagy alkoholos ital gyártó cége: több sör fogyott tavaly.

A főigazgató elmondta: a regionális egység területén található a leghosszabb "külső" határszakasz, a horvátországi. A határforgalom visszaesett, csak a vízi forgalom nőtt, ezt a mohácsi határkikötő bonyolítja. Itt a személyforgalom is növekszik, elsősorban a Németországból induló turistahajóknak köszönhetően. Az utasokat mind gyakrabban viszik Villányba (a mohácsiak legnagyobb bánatára, ahol máig nem sikerült mit kezdeni a kikötő hajókon érkezőkkel - a szerk.). A lefoglalt áruk esetében az alkoholnál az esetszámok, a cigarettánál pedig a mennyiség növekedett. A déli határszakaszon az illegális cigarettabehozatal nem jellemző.

Kiemelten foglalkoztak 2010-ben a fémkereskedőkkel, mivel sok volt a zugbolt, tavaly alaposan megrostálták őket az új jogszabályok betartatásával és helyszíni ellenőrzésekkel, ahol bőven találtak síneket, vezetékeket és más kétes eredetű árut.

Esküdt Gábor főosztályvezető a jövedéki kérdéseken felül arról beszélt, hogy 2011-ben a volt APEH és VPOP integrációját kell folytatni. Az ezredes szerint a cél a minél hatékonyabb felszámolása az adókerülő magatartásnak.

Pálinka, te drága

7-7,5 milliárd forinttól esik el 2011-ben az állam az ingyen főzött családi pálinkák miatt. A tekintetben megnyugodtak a kedélyek, hogy egyelőre a felesleg - hiszen szerencsére kevés háztartásban fogy el több mint 80 liter 50 fokos pálesz - nem jelent meg illegálisan a kereskedelemben, de ezt a későbbiekben fokozottan fogják ellenőrizni.

A kiesés sem vághatja földhöz hazánkat, hiszen megtudtuk: a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak naponta 30 milliárd forintot kell betermelnie az államkasszába, és az integráció miatt várhatóan bőven van a rendszerben tartalék.    forrás: www.pecsistop.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum