Sokba került a pálinkaforradalom?

2011. 03. 29., kedd

 

Drasztikusan csökkent a költségvetésbe befolyó bérfőzési szeszadó mértéke tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint. Az új szabályok miatt ráadásul szinte semmit sem tud az iparágról a hatóság.

A magánpárlatfőzés tavalyi adómentessé tétele óta alig pár százezer forinttal nőtt az e címen befolyó bevétel, írja a Napi Gazdaság. Amíg 2009-ben mintegy nyolcmilliárd forint jött be a költségvetésbe a magánfőzés jövedéki adójából, addig tavaly az adómentes személyenkénti 50 liter fölötti mennyiség után befizetett adó 2,8 milliárd forint volt, alig valamivel több, mint az adóváltozás előtti fél évben befolyt 2,5 milliárd forint.

Nem fizetnek a magánfőzők a többletpárlat után

Ez némiképp még emelkedhet, mivel a NAV szerint az elszámolások végrehajtásával és adatainak rögzítésével még nem végzett a hivatal. A jelenlegi feldolgozottság mellett a NAV 4,4 millió hektoliterfokról tud. A kereskedelmi főzés keretében eddig 2010-ben mintegy 730 hektoliterfok pálinkát jelentettek a hatóságnak, idén januárban pedig 32,3 ezer hektoliterfokot. Nagy valószínűséggel egyébként a párlatfőzési szabályok lazítását követően nem lehet majd pontosan tudni, hogy mennyi az országban előállított pálinka.

Amint az várható is volt, eddig egyetlen bejelentés sem érkezett magánfőzőktől a hatósághoz, amelyben az adómenteset meghaladó párlatmennyiség előállítását jelezték volna. És mivel a hatályos szabályok szerint a desztillálóberendezések magánfőzők általi birtoklásához nem szükséges vámhatósági engedély, azt 

bejelenteni sem kell. Mindössze a lepárlóberendezések előállítását, illetve értékesítését kell jelezni a NAV-nál. Ezért a hatóságoknak nincs is tudomásuk az összes, magánfőzők tulajdonában lévő ilyen szerkezetről.

A magánfőzés mindenesetre jó üzletnek látszik, legalábbis a kereskedőknek. A vámhatóság adatai szerint március végéig összesen 43 esetben kértek engedélyt desztillálóberendezés előállítására, míg forgalmazására már 203-szor.

Egyelőre még azt sem lehet tudni, milyen hatása van a magánfőzés engedélyezésének a vendéglátóiparra, illetve a feketén forgalomba kerülő alkoholmennyiségre. A NAV adatai szerint tavaly 40, 2011-ben pedig már hat darab tiltott pálinkafőző eszközt foglaltak le a pénzügyőrök egyéb ellenőrzések, razziák folyamán.

Az ügyekről készült jelentések azonban nem rögzítik, hogy a lefoglalt alkoholtermékek milyen eredetűek. Az, hogy a lefoglalt alkohol milyen eredetű - magán- vagy bérfőzésben előállított-e -, kizárólag laboratóriumi vizsgálatokkal állapítható meg.

forrás: www.index.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum