Nem olyan mintha, ez az!

2011. 04. 08., péntek

 

Átadták a Gyulai Pálinka Manufaktúra új kóstolóházát.

Ünnepélyes keretek között adták át a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kóstolóházát, amely révén jelentős elemmel bővült a helyi látványosságok köre. Gyula város zajától távol, de mindössze 4-5 perces autózással könnyen közelíthető meg a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kóstolóháza. A modern, de mégis hagyománytisztelő külső- és belsőépítészeti megoldásoknak köszönhetően az épület harmonikusan illeszkedik az alföldi, békési tájba. A létesítmény 40-45 fő befogadására alkalmas kóstoló, és termékbemutató teremmel várja az ide érkezőket, és a vendégek igényeinek teljes körű kiszolgálását célozza a bár, valamint a helyi portékákat árusító termékbemutató üzlet is.

Az ünnepélyes megnyitón beszédében Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, hogy várakozása szerint a kóstolóház erős hatással lesz a regionális turizmusra, például több Romániából érkező vendégre számít, valamint jelentősen növekedhet a környék vendégéjszakáinak száma. A beruházás az Új Magyarország Fejlesztési Terv a Dél-Alföldi Operatív Program támogatásával, a Békési Szilvapálinka Út pályázat részeként valósult meg. Szintén a turizmus és a helyi értékek kapcsolatát emelte ki Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. Somlói Zsolt tulajdonos pedig azt: ez a kóstolóház úgy készült, hogy valóban a legjobb minőségre törekedtek, mert a Gyulai pálinka oly népszerű lett az elmúlt években, hogy ez erre kötelezte is őket. Vagyis, amit lát az ember az nem olyan, mintha az lenne, hanem az az.

Ugyanakkor a kóstolóház nem pusztán egy turisztikai attrakció, hanem az ismeretek bővítését, a magyar kultúra bizonyos elemeiben 

történő alaposabb elmélyedést célozza. „A látogatóknak lehetőségük van megismerni a pálinkakészítés technológiáját: pálinkafőző mesterünk vezetésével végigkísérhetik a gyümölcs útját a csodálatos párlatok elkészültéig” – mondta el Nagy Ida, a kóstolóház vezetője. Emellett az érkezők kisfilm vetítésének segítségével megismerhetik többek között a Békési szilvapálinkát, mint hungarikumot, valamint a gyulai pálinkafőzés történelmi eredetét.

Ezen kívül a pálinkafőzés jelenlegi technológiájával, és nem utolsó sorban a pálinkafogyasztás kultúrájával is találkozhatnak az idelátogatók. Az elméleti tudás megszerzését követi a gyakorlati ismeretek szélesítése: díjnyertes pálinkáink kóstolása, miközben kisül a kemencében a kenyérlángos, a ropogós házi kenyér vagy akár a malacpecsenye. De emellett lehetőség van bográcsos, illetve grillezett ételek elkészítésére is.

„A beruházás igen fontos a mind a hazai, mind a külföldi turisták szempontjából, hiszen a világszínvonalú hungarikumok bemutatása, valamint a kiszolgálás minősége nemcsak a régió, de az egész ország szempontjából igen fontos” – mondta el Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója a szalagok átvágása után.

Nem véletlenül a Gyulai pálinka ilyen irányú törekvéseit támogatták állami forrásokból, hiszen a cég világszinten is elismert pálinkagyártó. A gyulai pálinkák idén taroltak a World Spirits Award 2011 díjátadón, amely a világ egyik legrangosabb gasztronómiai rendezvénye. A gyulaiak összesen két arany- és hét ezüstérmet vihettek haza. Ugyanakkor nem ez az első rangos elismerés, amit a gyártó elért, hiszen a világ legnagyobb pálinkaversenyén, az osztrák Destillatán az idén a Gyulai Pálinka Manufaktúra holtversenyben a második helyezést érte el a magyar főzdék közül, az erdei som pálinka arany-, míg a szomolyai cseresznye, az erdei szeder és a sajmeggy ezüst-, a szilva, besztercei szilva, ringló, sárgadinnye és vadcseresznye pedig bronzérmet nyert. A rangos magyar pálinkaversenyen, a HunDeszten pedig összesítésben a második helyezést érte el a manufaktúra. A főzőmesterek, Adamik Anikó és Hornung Zoltán a Champion-díjas Gyulai Tavasz pálinkára a legbüszkébbek, amely egy cseresznye-, meggy-, feketeribiszke pálinkából készült házasított specialitás.

A Gyulai Pálinka Manufaktúra gyökerei közel 300 évre nyúlnak vissza. Harruckern János, a 46 évesen osztrák kamarai tanácsosi címig, majd Magyarországon 65 éves korában bárói címig jutó férfi alapította Gyulán az első magyar pálinkafőzdét 1731-ben. A pálinkafőzés hagyományát pedig a Gyulai Pálinka Manufaktúra folytatja, őrizve a múltat, de modern technológiát alkalmazva. Ma már a cég termékskálája igen széles, több mint 30 féle termékkel jelenik meg a piacon, amelyek között megtalálhatóak széles körben az erdei, vad gyümölcsökből készült különlegességek, a klasszikus ízek, és hamarosan a hölgyek kedvence az ágyas pálinkák is. Specialitásuk a házasított pálinkák, a Gyulai évszakok.

Szerző: Szelei József

Fotó: Szelei József, Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.

Forrás: www.4cent.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum