2011 június 04-én nyílik a Békési Pálinka Centrum

2011. 04. 27., szerda

 

Százmilliós nagyságú beruházás következtében kap új értelmet a valamikori békési zsinagóga, hiszen volt már közösségi ház, diszkó és még ki tudja mennyi funkcióra próbálták a második világháború óta használni, de úgy tűnik, hogy most hosszú távra új értelmet nyer, hiszen teljes körű felújítást követően júniustól várja a Békési Pálinka iránt érdeklődőket. A békési pálinka lesz az Alföld Villányi borútja? 

Miért vágtak bele ebbe a jelentős beruházásba?

A Békési Szilvapálinka Centrum az a földrajzi eredet-védett békési szilvapálinka mentén jött létre. 2008-ban írt ki a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács egy pályázatot a dél-alföldi régió bor és pálinkaturizmusának a fejlesztésére és akkor gondoltuk azt, hogy egy tematikus békési szilvapálinka út létesítésével térségi turizmust fogunk tudni kialakítani, miután már 2003-óta működik a kóstolóházunk. Így mindenképpen szerettem volna a pálinka megítélésének a fejlődésével egy magasabb minőségi szolgáltatást nyújtó helyet létrehozni. Erre kiváló lehetőséget adott a korábban zsinagógaként, közösségi házként, diszkóként funkcionáló épület, amely Békés város központjában helyezkedik el. Az épület a beruházásnak köszönhetően teljes körű felújítást kapott. A centrumba a pálinkák legteljesebb megismerését szolgáló technológia kerül elhelyezésre, mint például a különleges kóstolóterem, a látvány pálinkafőző, pálinkatrezor…

Egyszerre hány vendéget tud fogadni a pálinka centrum?

Csoportos látogatók esetén a kóstolóteremben akár 60 fő is kóstolhat egyszerre, a földszinti terem pedig akár 150 fős konferencia, vagy rendezvényteremként is szolgálhat, hiszen fel lesz szerelve a kor elvárásainak megfelelő technológiákkal és akár prezentációkkal összekötött céges, önkormányzati rendezvények helyszínéül is kiválóan megfelel.

A pálinka kétség kívül a reneszánszát éli ma Magyarországon, Ön szerint ez a hi-tech megjelenése a békési pálinkának mit fog jelenteni a térség pálinkáinak?

Békési Zoltán főzőmester a Békési Pálinka Zrt tulajdonosa - Békés városában

Nagyon remélem, hogy egy igen jelentős marketing támogatást fogja adni a Békési Pálinka centrum a békési pálinkának. Egyébként Piros László nagymestert idézve én is úgy gondolom, hogy a pálinka kikerült a füstös restik világából. Én azt gondolom továbbá, hogy a pálinka további elismeréseket fog szerezni, ami illik a legmagasabb minőségű hi-tech megjelenéshez, hiszen nem titok, hogy az alapanyagát illetően a magyar pálinka a világ egyik legnemesebb itala. Annál inkább, ha figyelembe vesszük, hogy a világ más ismert szeszesitalait sorra hulladékból, esetleg gabonából készítik, mi pedig a legjobb gyümölcseinkből. 

Egy ilyen „templom” megnyitása körül minden esetben nagyon fontos a megnyitásának a körülményei, mit lehet erről tudni?

A Békési Pálinka Centrum 2011 június 04-én az V. Békési Pálinka Ünnep alkalmából nyílik meg a nagyközönség számára, először új helyszínen, hiszen eddig a Békési Pálinka Zrt területén rendeztük meg a város szélén. Számtalan felfedezni való érdekességre találhatnak a kedves érdeklődők, de én elsősorban abban bízok, hogy a belvárosban rendezendő Békési Pálinka Ünnep azzal, hogy számos utca kerül lezárásra a centrum környezetében egy új lendületet fog adni a békési pálinka ismertségének és egy új módon kerül bemutatásra a békési emberek szorgalma és a minőség iránti elkötelezettsége.

2010 nyarán kezdődött a beruházás, láthatóan már akkor is tömeges volt az érdeklődés

Békéscsaba és Gyula városok is próbálnak a pálinka köré turizmust szervezni, Ön miként látja van-e a pálinkának érdemi vonzereje, ami turistákat csalhat a térségbe?

Mi össze is fogtunk ezzel a két várossal, hiszen a Békési Szilvapálinka út részesei vagyunk és ez az új Pálinka Centrum csak növeli a turisztikai útvonal jelentőségét, ami iránt eddig is fokozódó érdeklődést tapasztalunk. Mi nagyon komolyan hiszünk abban, hogy a térség koncentrált minőségi pálinkafőzőiből kikerülő pálinkák igényes látogatóhelyeken való bemutatása, kóstoltatása, attrakcióban is eladható a turizmus terén. Bízunk abban, hogy a tematikus Békési Szilvapálinka út hasonlóan elfogadott lesz, mint a Villányi borút, hiszen esetünkben a Gyulai várfürdő által generált termálturizmus már egy nagyon jelentős alapot biztosít számunkra.

  forrás: www.hiros.index.hu
Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum