Ittak egy korty pálinkát is…

2011. 05. 19., csütörtök

 

 

Hétfőn este élénk érdeklődés mellett tartotta meg Komoróczi Lajos hobbi pálinkafőző a Balaton Színház Simándy-termében … mikor iszunk már egy korty pálinkát? címmel azt a diavetítéssel illusztrált ismeretterjesztő előadást, amely a minőségi házi pálinkafőzés folyamatát kísérte végig.

Az előadás az aktuális törvényi szabályozástól a gyümölcs kiválasztásán át a cefrézés munkafázisain keresztül az „öregelő főzés” és a „tisztázás” folyamatáig mindenre kiterjedt,  nem feledkezve meg olyan fontos részfolyamatok ismertetéséről sem, mint a hígítás, tárolás és kulturált pálinkafogyasztás ismérveinek taglalása. Az est jó hangulatát volt hívatott megalapozni a Rezes Gábor által mandolin kísérettel bevezetőül előadott moldvai népdal.

A szép számú közönség soraiban - akik között számos hölgy vendég is megjelent -, többségben voltak azok, akik ezt a tevékenységet korábban is hobbi szinten űzték, és mint elmondták teljes megelégedésükre szolgált a tavalyi adótörvény azon módosulása, amely bizonyos keretek között lehetővé tette az otthoni főzést. A pozitív változások ellenére is még mindig sokan „félnek” és nem merik nyíltan vállalni tevékenységüket, mondván mi lesz, ha „visszavonják a törvényt”  - mondták el a „stílszerűen” név nélkül nyilatkozók.

Az előadás során olyan titkok, trükkök és fortélyok is elhangzottak, amelyek egyrészt a gyümölcs feldolgozását, az alszeszből történő kozmaolaj felesleg szűrését és az esetlegesen előforduló pálinkahibák megszüntetését segítik elő egyszerű, ám roppant praktikus házi megoldások alkalmazásával. Mint az előadótól megtudtuk a megye több településére kiterjedő „missziós tevékenységének” tapasztalata az, hogy a hungaricumok között nyilvántartott pálinka (aminek otthon főzött változatát - a vonatkozó törvény szerint- párlatnak kell nevezni) házi előállításának ismeretei kiegészítésre szorulnak és arra kell törekedni, hogy az előállítás minden fázisában a  minőségi szemlélet legyen a meghatározó. Az est végén baráti beszélgetés, tapasztalatcsere keretében kóstolták meg azokat a „házi pálinkákat”, amelyeket a vendégek és az előadó hoztak magukkal.

Forrás: www.monitormagazin.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum