Ha pálinka, akkor fesztivál

2011. 06. 28., kedd

 

Gyula, Budapest, Újszilvás és Békés: ez első félév pálinkafővárosai.

Az elmúlt öt évben egyre másra rendeznek hazánkban pálinkafesztiválokat. Van azonban hét olyan rendezvény, amely kimagaslik a sorból. A legnagyobb hagyománnyal az áprilisi Gyulai Pálinkafesztivál rendelkezik, az elsőt tizenegy évvel ezelőtt 2000-ben rendezték. A májusi Budapesti Pálinkafesztivál már a hatodik volt a sorban, csakúgy, mint a szintén májusi Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál. Június elején Békésben pedig ötödik alkalommal tartották meg a Békési Szilvapálinka Ünnepet, melynek keretében átadták a Békési Szilvapálinka Centrumot.

E fesztiválok mellett a rangosabbak közé tartozik az Agárdi Pálinkafőzde Cigánymeggy Fesztiválja, ez már az ötödik, és a Zsindelyes Pálinkafőzde Pálinka és Népi Gasztronómiai Fesztiválja, amit szintén ötödik alkalommal tartanak a Zsindelyes tanya területén. Ugyancsak ötödik alkalommal rendezik meg októberben fővárosunkban a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivált Ez utóbbi három az év második felé esik, míg az előzőeket az év első felében rendezték.

Ha pálinkafesztivál, akkor elmondhatjuk, hogy az év második fele - rögtön júliussal - is erősen kezd. Hiszen a hónap második napján Agárd megrendezi a már hagyománnyá lett cigánymeggy szüretet ünneplő fesztiválját, Győrváron pedig a Birkás család az I. Birkás Pálinkafesztivált. Aztán majd jön a Zsindelyes fesztivál, októberben pedig a budavári rendezvény. A hírek szerint a Magyar Pálinka Lovagrend is készül, valamikor szeptemberben nagyszabású fesztivált terveznek. A részletekről egyelőre keveset tudni, ám igyekszünk minél előbb tájékoztatni olvasóinkat az újszerű kezdeményezésről. Úgy tűnik: nagy meglepetéssel készülnek a pálinkalovagok.

Most pedig egy kis ízelítő az első félévi fesztiválok hangulatából- képekben.

         

Szerző: Bádonyi Jutka

Fotó: Józsa Tamás, www.budapestipalinkafesztival.hu, www. palinkafesztival.hu,

Forrás: www.4cent.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum