Indul a pálinka szezonja, drágul a bérfőzetés literje

2011. 07. 17., vasárnap

A pálinkafőzés adómentességének mértéke változatlan, a szeszfőzdék viszont emelik a bérfőzetés árát, literenként hatvan forinttal. Drága lett a tüzelő.

 

Megkezdődött a pálinkafőzés szezonja a megyénkben, befűtöttek a szeszfőzdékben a cefre alá. A gyümölcsök érési sorrendjében a cseresznyével, a meggyel és a kajszibarackkal kezdődött a kampány, majd ezt követi a körte, alma és a szilva.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságtól kapott információk szerint a tavaly szeptember 27-i liberalizáció, a szeszadó részleges eltörlése óta munkatársaik nem tártak fel Baranya megyében a pálinkafőzdékkel kapcsolatban kiemelkedő szabálysértést, jogsértést. Ettől a naptól számítva a megye szeszfőzdéiben háromszáznyolcvanezer liter pálinkát pároltak le, pedig tavaly a csapadékos időjárás miatt rossz volt a gyümölcsöskertekben a termés, alacsony volt a gyümölcsökben a cukorfok.

Kovács Árpád pécsi szeszfőzde-tulajdonos jobb évre számít, szerinte a tavalyi eredményeket nem lesz nehéz túlszárnyalni, hiszen egyelőre az időjárás kedvező, a korai gyümölcsökből mind mennyiségben, mind pedig minőségben jó lett a termés. Ráadásul a kiskerttulajdonosok is tudják, hogy minden magyar háztartásban 86 liter ötvenfokos nedű főzhető ki szabadon és szeszadómentesen, úgyhogy többször fognak lehajolni és nem engedik elrohadni a fa alatt a termést.

A gyümölcs eredetét sem firtathatja senki, akár narancsból vagy banánból is lehet cefrét készíteni, pálinkát főzetni. Hajgató Zoltán pénzügyőr ezredestől, regionális főigazgatótól kapott információ szerint a törvény ugyanis azt mondja szó szerint, hogy „saját tulajdonú gyümölcsből” készülhet a cefre, tehát ha valaki úgy gondolja, bárhol megvásárolhatja az alapanyagot. Ha viszont túllépi a 86 literes adómentességi határt, akkor az e fölött főzetett-kifőzött mennyiségért adót kell fizetnie, és akkor is belép az adózás, ha értékesíteni szeretné a saját pálinkáját.

Ezután is szabadon vásárolhatunk idehaza és az Unió országaiban lepárlókészüléket 100 liter üsttérfogatig, hazahozhatjuk, és nem kell regisztráltatni, bejelenteni sehol. De a szomszéd kérésére sem vállalhat senki pénzért lepárlást. A lepárló persze drága, több százezer forintba kerül a gyengébbje is, így felmerül kérdés, vajon megéri-e az otthoni vacakolás, a visszamaradt anyag elhelyezésével járó gond.

Idén célkeresztben az illegális forgalmazás

Ha valaki az adómentes mennyiség (86 liter 50 fokos pálinka) felett főzet, és nem fizet adót, akkor jogsértést követ el. Ilyenkor egyrészt a túlfőzött mennyiség után ki kell fizetni a teljes adó mértékét – ami hektoliterfokonként 2761 forint –, és az ezzel megegyező mértékű adóbírságot is. Tehát duplán kell adózni.

Ilyen eseteket már Baranya megyében is feltártak a pénzügyőrök, akik arra is számítanak, hogy a liberalizálás miatt az adómentesen lefőzhető mennyiségből mind a magánfőzőknél, mind a bérfőzetőknél felhalmozódik a lefőzött pálinka, és beindul a piaci értékesítés. Éppen ezért a vámhatóság kiemelt gondot fordít a párlat illegális kereskedelembe való kerülésének megakadályozására. Folyamatosan ellenőrzéseket végeznek a kereskedőknél, valamint a közterületeket is figyelemmel kísérik.

A hatékonyabb ellenőrzés végett a helyszíneken a szakértői intézetük munkatársai mobil laboratóriumokkal vesznek részt a pálinka jogellenes kereskedelmi forgalomba történő kerülésének megakadályozása érdekében.

 

 

Hogyan megy az eladás?

A vámhatóságtól kapott információ szerint a családi vállalkozásban főzött pálinka eladására, a párlat értékesítésére csak abban az esetben van lehetőség, ha a magánfőző a jogszabály (52/2010. FVM rendelet) szerint kistermelőnek minősül, és megfizette a teljes adómértéket. A párlat értékesítésének további feltétele, hogy azt csak palackozva, a vámhatóságtól igényelt zárjeggyel ellátva, a saját gazdaságának a helyén folytatott, megfelelő engedéllyel rendelkező vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében lehet azt értékesíteni.

 

 

 

 

Literje hatszáz forint

Megyénkben jelenleg tizenhat pálinkafőzde működik, és fogadja július elejétől-közepétől bérlepárlás keretében a főzetőket. Az ajtókat kitárták, felveszik az előjegyzéseket. A főzetés költségei megemelkedtek. Tavaly 500 forint körüli árat számoltak fel a pálinka minden literje után, az idén a fűtési költségek, köztük a fa árának növekedése miatt 580–600 forint a lepárlás literenkénti költsége. Pécsett például a tavalyi 530 forintról 590-re emelkedett a díj, persze ez még mindig jóval kedvezőbb, mint a szeszadó eltörlése előtti időkben.

 

Forrás: www.bama.hu

 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum