Pálinka reneszánsz

2011. 07. 27., szerda

Öl, butít és nyomorba dönt, de mondjon bárki bármit is, a pálinka jó. 

 

Legalábbis a jó pálinka, ami akár alapanyagát, vagy fogyasztási hőmérsékletét tekintve ugyan megoszthatja fogyasztóit, de minden kétséget kizárólag kultúránk szerves része. Tavaly ősztől kezdve ráadásul házilag is – 50 liter alatt – jövedéki adó megfizetése nélkül is főzhetjük/főzethetjük. De ami az akkori rendelkezés egyik legnagyobb hozománya volt, talán az, hogy a főzést nem kell sehol előre bejelenteni, a pálinka előállításához használt készüléket pedig 100 liter alatt nem kell engedélyeztetni sem.

A lépcsőházban, fészerben, vagy pincékben, titkon főzött párlatok romantikája így eltűnt, de úgy tűnik megérte a ködbe veszés, végre mindenki azt ihatja, amit maga párolt. A nagyvárosokban divat lett, a született urbánusok dagadó mellel büszkélkedve kínálgatják ismerőseiket a vidéki földekről származó gyümölcsből készült pálinkával, amit sajátjuknak éreznek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeamúgy is tradicionálisan gyümölcstermelő vidék, nem csoda hát, ha kiváló pálinkákban is bővelkedik.

Büszkébbek igen, de alkoholistábbak nem lettünk szerencsére a rendelkezés miatt, főleg ha figyelembe vesszük, hogy tavaly a kereskedelmi forgalomba kerülő pálinkákból az egy főre jutó éves fogyasztás 1,5 deciliter volt. És talán a házilag gyártás a nagyobb üzemeket is a minőség felé noszogatja majd.

- Somló Samu -

Forrás: www.szon.hu


Jooble

Exkluzív üvegtermékek

 

 

Elektromos fűtőpatronok

 

 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum