Sziget: ökumenikus bor- és pálinkaszentelés

2011. 08. 08., hétfő

 

Újra nyit a Hungarikum falu, fókuszban a szüret és a bor. Lesz pálinka is.

A Hungarikum falu sikeres. Ezúttal – a 2009-es lakodalom és 2010-es aratás után –a szüret tematikája köré szerveznek programokat. Bemutatják a magyar borvidékeket, szüreti hagyományaikat, táncaikat, dalaikat és persze kiváló boraikat, pálinkáikat.

Augusztus közepén még nincs ideje az igazi szüretnek, így a munkából nem, de a szürethez kapcsolódó mulatságokból bárki kiveheti a részét, aki idén a Hungarikum falu programsátraiba látogat. Dologidőben pedig a szüretre készülve nemcsak táncokat, szüreti nótákat tanulhatnak az érdeklődők, de készíthetnek szüretelő puttonyt, fonott demizsont, madárijesztőt és más madárriogatókat is. Idén a kiállítások és a gasztronómiai bemutatók is a szőlő, a szüret és a kocsma témája köré szerveződnek. Büszkén hírdetik az érdeklődőknek, hogy a magyarok és a bor barátsága mennyire egyedülálló és milyen sok okunk van rá, hogy egy egész héten át ünnepeljük a magyar szüretet. Hiszen kevés bortermelő nemzet büszkélkedhet a latin vinumtól független elnevezéssel, ám nekünk magyaroknak itt van a bor, és rögtön utána itt a fröccs is, amit a legenda szerint Jedlik Ányosnak köszönhetünk, aki a világ legelső szódásüvegével felfegyverkezve állított be egy fóti szüretre.

Az érdeklődők nemcsak megkóstolhatják a badacsonyi, mecseki és mátrai hegyek levét, de végig követhetik annak születését a tőkétől a hordóig. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum magyar kocsmatörténeti kiállítással, tájházak bemutatóival érkezik, foglalkozásaikon cserép és fa bortartókat készíthetnek az érdeklődők. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje is újra megnyitja hagyományos pékségét, ahol a tematikához igazodva minden nap más gyümölcsös pékáru készítését mutatják be. Napközben kézműves műhelyek, bemutatók és népi játéktér várja az érdeklődőket. Minden este más tájegység szüreti mulatságát idézzük fel; szekszárdi, somlói, villányi borvidékek táncaihoz húzzák majd a talpalávalót a mulatságok idei ügyeletes zenekarai, Pál István Szalonna és zenekara, a Poros és aCsürrentő Együttes. Vasárnap délelőtt ökumenikus bor- és pálinkaszenteléssel egybekötött istentiszteletet várja az érdeklődőket.

És pálinka? Az is lesz. A Hungarikum faluban is és mindenütt. Naná.

(Forrás: www.sziget.hu/fesztival)

Forrás: www.4cent.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum