Pálinka, szerelmem…

2011. 08. 12., péntek

Azt nyilván nem kell ecsetelnünk nektek, hogy a pálinka menő dolog. És nem azért, mert nagyobbat üt, mint a villanypásztor. Sokkal inkább, mert a miénk, mert bárki bármit mond, egyedi a világban, és mert a jó pálinka elképesztően finom ízvilágot tud produkálni. Akár egy koktélban is.

 

Miközben a Szigeten a mennyiséget tekintve biztosan a söré a pole pozíció az alkoholok között, azért érdemes mást is kipróbálni. S bár a pálinka nem tartozik a könnyen fogyasztható italok közé – vannak, akiknek túl erős az illata, az íze, illetve a töménysége okán a gyűszűnyi méretet tartják megfelelőnek –, az a helyzet, hogy a jó minőségű párlat sokszor nagyobb élvezeti értékkel bír, mint a „mezei” sör. Különlegesebb, egyedibb, és akinek nem az azonnali fejre állás a célja vele, az alighanem többre is becsüli mindezt.

 

Mivel a Kultography tagjai a kulturált alkoholfogyasztást preferálják, megnéztük, mi a kínálat pálinka fronton a Szigeten. Mondanánk, hogy van választék dögivel, de a helyzet az, hogy a „szokásos” fesztiválos felhozatalból igazából egy márkát találtunk, ami kiemelkedik a többiek közül. Ez a Nobilis. Pedig semmi különöset nem tesznek ezért. Viszont a standjuk kulturált és egyedi – egy nagyon funky, oldtimer Citroen-kisbusz a Bob Marley sétányon –, a szortiment átlátható és aki szeretné és bevállalósabbnak érzi magát, akár koktél formájában is kipróbálhatja őket.

 

Nem voltunk restek, végigkóstoltuk a teljes kínálatot. A szilvával kezdtük, mert úgy gondoljuk, ez a vízválasztó – mivel ez az „alap” a pálinkák között, ha az jó, akkor a többivel nagy baj már nem lehet. Ez pedig rendben van. Karakterre ez a legférfiasabb, és a legőszintébb: nem beszél mellé, kopogtatás helyett stílusosan jó hangos „Adjon isten!”-nel adja tudtunkra, hogy ki is ő. Ha kételkedtünk is volna az elején, most bár tökéletesen biztosak vagyunk benne, hogy egyetlen üveg elkészítéséhez tényleg 2,5 kiló gyümölcsöt használnak, mesterséges ízesítőt pedig még csak véletlenül sem tartalmaz. A meggyben az illata a legjobb: friss és harsány, ami jól áll neki. Az íze pedig egészen rafinált: nem szabad elkapkodni, idő kell neki, hogy megfejthessük, mitől is olyan intenzív. A vilmoskörtének lelke van, és hozza azt a finom, édeskék, virágos jelleget, ami miatt olyan szerethető. Ezt is érdemes hosszabban kiélvezni, mert az utóíz plusz élményét kár lenne kihagyni. A barack alighanem a legnépszerűbb, de erre minden oka megvan. A kajszi nőies, behízelgő, kifejezetten elegáns. A szívet melengeti, a lelkünket meg kitágítja, hogy jó sok embernek és élménynek jusson benne még hely.

 

Szóval menjetek, kóstoljatok és fedezzétek fel, milyen laza és mosolygós tud lenni a világ, ha jóféle pálinkát is társítunk hozzá.

 

Ördögh Bálint írása

Forrás: www.kultography.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum