Az Orbán-féle szabadságharcnak a bérfőzdék a nyertesei

2011. 09. 04., vasárnap

 

 

Kisüsti - Adómentesen kapósabb, sokan vesznek lepárlót

 

EGY ÉVE, 2010 SZEPTEMBERÉTŐL LEGÁLISAN LEHET OTTHON KISEBB MENNYISÉGŰ PÁLINKÁT, GYÜMÖLCSPÁRLATOT FŐZNI. A FIDESZ ÖTLETE BŐVEN KAPOTT SZAKMAI ÉS POLITIKAI KRITIKÁT, A MAGYAR PÁLINKA HÍRNEVÉT ŐRZŐ EGYESÜLETEK, SZAKMAI SZERVEZETEK MAGÁT A VÉDETT NEVET ÉS A MÖGÖTTE ÁLLÓ MÁRKÁKAT FÉLTETTÉK A KONTÁROKTÓL.

 

A régi üstből is finom nedűket nyernek Magyarszombatfán FOTÓ: SOÓS KÁLMÁNFont Sándor, az Országg yűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke, egyben a Gyümölcspálinka-főzők Egyesületeinek Országos Szövetsége vezetője a Népszabadságnak elmondta, hogy a törvény hatálybalépése óta eltelt időszak bebizonyította, hogy ez a lehetőség nem változtatta meg a szeszpiaci viszonyokat. Úgy véli, hogy tízezernél nincs több legális kis főző a gyümölcstermelőknél. Az viszont jelentős változás, hogy lehetőséget kapnak a hobbi-pálinkafőzők, hogy a kert gyümölcseiből adómentesen, legálisan készíthessenek a család számára itókát.

A bérfőzők lettek az új szabályozás nyertesei, ugyanis korábbi munkájuk megsokszorozódott, hiszen adó nélkül már azoknak is megéri kifőzetni a gyümölcsöt, akik korábban kuktákban próbálkoztak, vagy hozzá sem fogtak. Font Sándor beszámolt arról is, hogy egyre többen már nem a hullott, hanem az igen jó minőségű, gyakran válogatott gyümölcsből főzetnek maguknak pálinkát. A jó minőség előállításához azonban jó technológiára, jó berendezésekre is szükség van. A bérfőző vállalkozások többsége éppen ezért jelentős fejlesztést hajtott végre.

Az őrbottyáni Kiss András tavaly vásárolt egy húszliteres lepárlóberendezést. Még csak tanuló vagyok – hangsúlyozza, majd első tapasztalatait úgy összegzi: aki most kezdi a főzést, annak a tanulópénzt meg kell fizetni. Szerencsésnek mondja magát, mert először kissé hibás bor lepárlásával kezdte a pálinkafőző berendezés megismerését. Így nem veszett kárba a már jóval nagyobb értéket képviselő gyümölcscefréje.

Már elkészült az idei meggypárlattal, s a piacra szánt kajsziból is visszatartott néhány főzetnyi gyümölcsöt, az idei tervében szerepel a nyári és az őszi körte, birs is, de próbálkozik bodzával és legvégül kökénnyel is. Elmondta azt is, hogy a válogatott gyümölcs a kertjéből származik, a kökényt pedig a közeli parkerdőben gyűjti télen (ha kevés jön össze, akkor lekvár készül a gyümölcsből, s csak a maradékot adják hozzá a következő évi cefréhez). Eddig egy ismerős bérfőzdéjébe vitték a cefrét, és a kedvezményes adót megfizetve kapták vissza a pálinkát, amit a család és a vendégek kortyolgattak. Mondja, régóta akartak már otthon főzni, de a nagyszülőktől örökölt tízliteres kukta-rézcső kombinációt nem volt kedvük beüzemelni.

Az elmúlt kilencven évben csak titokban lehetett házilag pálinkafőző berendezéseket eszkábálni és használni. Most már komoly üzleti ágazat lett a kisebb, biztonságos berendezések forgalmazása. A hatóság szerint a magánfőzésre vállalkozók legfeljebb 100 liter űrtartalmú desztillálóberendezést a jogszabály biztosította keretek között, engedély és regisztráció nélkül tarthatnak saját birtokukban. Lepárlóberendezést azonban gyártani, importálni, értékesíteni, illetve a magán-főzőberendezés kivételével birtokban tartani csak a vámhatóság engedélyével szabad.

A Hazaipálinka.hu Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a kisebb lepárlóberendezéseket forgalmazók között piacvezetőnek számít. Bogdán Krisztiántól, a tulajdonostól megtudtuk, hogy amint megnyílt a szabad otthoni főzés lehetősége, hirtelen óriási lett az érdeklődés, később – a fő terméknek számító, 20-40 literes, 60-100 ezer forintba kerülő készülékekből havonta 30-40 darabot értékesítettek. A nyári gyümölcsök érésével felpörgött szezonban havonta legalább száz készülékre van érdeklődő. Elmondta azt is, hogy már kialakult egy olyan pálinkafőző réteg is, amely az átlagos készülékeknél lényegesen drágább, prémium kategóriájú, azaz többfalú, aromatornyos berendezéseket vásárolja. Az üst dupla falában olaj melegszik, megszűnik az odakozmálás veszélye.

A gyümölcságazat általános értékesítési gondjain nem enyhít, hogy a termés egy részéből adómentes párlat készíthető – mondta Mártonffy Béla, a FruitVebMagyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Igazából kármentésnek sem nevezhető szerinte, hiszen a kedvezmény révén egy család féltonnányi gyümölcsből (alig tíz fa terméséből) készíthet párlatot. Az viszont mindenképpen előny, hogy megnyílhatott egy új feldolgozási csatorna.

Forrás: www.nol.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum