A pálinka mellett a kormány

2011. 09. 07., szerda

Orbán Viktor és Matolcsy György tegnapi bejelentésébe a bevételnövelésen túl egy kis országimázs is "belecsúszott": az aromásított szeszes italok adója ugyanis nem öt, hanem ötven százalékkal lesz magasabb, ami azt jelenti, hogy a kormány deklaráltan támogatni akarja a pálinkapiacot - írja a Napi Gazdaság.

 

Aki iszik, igyon pálinkát!  

Várható, meglepő és aggasztó is volt egyben a miniszterelnök és Matolcsy elképzelése az adóbevételek alakulásával kapcsolatban - írja a Napi Gazdaság. Várható volt a jövedéki adó emelése, azt kellett tisztázni, hogy a cigaretta vagy a gázolaj éppen mennyivel kerül majd többe. A cigaretta adója hét százalékkal nő − nem tudni, hogy az egyes típusoknál hogyan differenciálódik −, az alkoholé öttel, a gázolajé pedig 110 forintra.

A bevételnövelés mellett a lap szerint egy kis országimázs is belecsúszott a tervezésbe: az aromásított szeszes italok adója ugyanis nem öt, hanem ötven százalékkal lesz magasabb, ami azt jelenti, hogy a kormány deklaráltan támogatni akarja a pálinkapiacot.

Ez azt jelenti, hogy egy ötvenfokos, félliteres pálinka adója 1380 helyett 1450 forint lesz ötszázalékos emelést követően, egy ugyancsak félliteres aromásítotté pedig 2070 forint. Hozzá kell tenni, hogy utóbbiak jóval kisebb alkoholtartalommal bírnak, vagyis az adótartalom fél literen reálisan 1200-1400 forint körül alakul, ám ez még mindig sokkal több a mostani ezer forint alatti szinthez képest.  

Forrás: www.dehir.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum