Szabadság, pálinka, Magyarország

2011. 09. 27., kedd

Pórszombat – A szabad pálinkafőzés egyéves évfordulóját ott ünnepelték meg, ahol lefőzték az elsőt szabadon. A miniszter szerint a pálinka értékhordozó, a vidéki ember munkaszorgalmát mutatja.

 

 

 

Szabadság, pálinka, Magyarország 

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter (b) Kovács András pálinkaföző mesterrel kóstolgat az egyéves évfordulón (Fotó: mti)t

 

Egy évvel ezelőtt egy pórszombati gyümölcsösben ünnepelték az első szabadon főzött pálinkát, amivel visszakerült jogaiba ez a nemzeti ital. Most ugyanott emlékeztek meg a nagy pillanatról. A pálinka értékhordozó, "a vidéki ember munkaszorgalmát, odafigyelését is mutatja", s olyan tájfajtákból is készül, ami igazán egyedivé teszi őket – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A miniszter közölte: véglegesítés előtt áll a tájfajták szaporítását és a belőlük készült termékek felhasználását lehetővé tévő rendelet, amellyel visszakerülnek jogaikba az azok a fajták és termékek, amelyek eddig Magyarországon nem voltak szaporíthatók, forgalmazhatóak, nem lehetett belőlük termékeket készíteni.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár felidézte: egy évvel ezelőtt a pálinkafőzés lehetőségét vidéken kitörő örömmel fogadták, több helyen már éjfélkor felmentek e szőlőhegyre, "megvárták a himnuszt és alágyújtottak az üstnek". Nem teljesültek azok a várakozások, hogy a szabad pálinkafőzés hátrányosan befolyásolná a szeszipart, "az emberek megmérgezik és felrobbantják magukat". Az eredeti szándék az volt, hogy a helyi termékeket segítsék piacra jutni és felélesszék az öngondoskodást – fejtette ki. Az államtitkár elmondta: pontos adat nincs, ezért csak becsülni lehet, hogy az elmúlt egy év alatt körülbelül 10 ezren fogtak házi pálinkafőzésbe Magyarországon.

Forrás: www.civishir.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum