Kevesebb sör és kommersz fogyott a házi pálinka miatt

2011. 10. 07., péntek

Hasznos volt az adóhivatal és a pénzügyőrség összevonása, derült ki a Magyar Vámügyi Szövetség egri konferenciáján.

 

Az egri vámügyi konferencián Szabó Zsolt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és pénzügyőri szakfőigazgatója a két hivatal összevonásának eddigi tapasztalatait ismertetva arról beszélt, jó az információáramlás a vám, az adó és a bűnügyi terület között, így már nem cigarettafogásokról, hanem adócsalók elfogásáról szólnak a hírek.

- Az adórészleg ÁFA-csalókat leplez le az export és a jövedéki kereskedelem adatai alapján. A gabonaszállítmányokkal rendszámfelismerő rendszerrel lehet kezdeni valamit – fejtette ki Szabó Zsolt.

A szakember szerint hazánk uniós viszonylatban is jól áll a zárjegy nélküli cigaretták forgalmában, ami a vágott dohány értékesítésének köszönhető, nem érdemes tehát növelni az olcsóbb termék jövedéki adókulcsát.

- A szabad pálinkafőzés miatt borult a korábbi rend, a sör és a kommersz szeszek fogyasztása csökkent, az adóbevétel 20-30 milliárddal esett. A népegészségügyi termékdíj bevezetésére is reagáltak a gyártók, módosítottak az összetevőkön – számolt be a tapasztalatokról a szakfőigazgató.

A megemelt játékadóról azt várják, hogy a kocsmákból eltűnnek a játékgépek, a sokszor ebből élő vendéglátó egységek bezárnak, vagy illegálisan, a sufniban üzemeltetik a nyerőgépeket. A környezetvédelmi termékdíjban paradigmaváltás következik be, nem lesz mentesség a fizetése alól, de a begyűjtést sem kötelesek megszervezni az értékesítők. Ez a feladat az állami Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökségre vár. Hat év óta növekszik a hazai vámkezelési ügyszám, s az ebből befolyó bevétel is.    Forrás: www.heol.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum