Lesz jövedéki adómentes szeszes ital is?

2011. 10. 15., szombat

A vidékfejlesztési tárca ösztönözné a feldolgozóüzemek létrejöttét Magyarországon, ezzel is támogatva, hogy nagyüzemi alapanyag termelésről az ágazat egyre inkább átálljon a nagy munkaintenzitást követelő, a helyi adottságokat kihasználó minőségi késztermék előállításra és a helyi értékesítésre - nyilatkozta Fazekas Sándor a Népszabadságnak.

 

A szerdai lapban megjelent interjúban a vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a helyi mezőgazdasági program keretében az önkormányzatoknak össze kell fogniuk a termelőket.

 

Kitért arra is, hogy az aromás szeszesitalok jövedéki adójának emelésével a színezett pálinkautánzatok egyre inkább kiszorulhatnak a piacról. "A valódi szeszes italok között van olyan, amelyiknek az adóját csökkentjük, vagy megszüntetjük, többek között azért, hogy a magyar pálinka visszakapja megbecsülését" - tette hozzá.

 

A nemzeti termőföld-kataszter összeállítását illetően óriási luxusnak nevezte a miniszter, hogy a 2 millió hektárnyi állami földvagyon 5 százalékáról mit sem lehet tudni. Megdöbbentőnek tartotta azt is, hogy a területek 30 százalékán más szerepel a valóságban és más az ingatlan nyilvántartásban. Az ellenőrök termőföld helyett temetőt, szántó helyett négysávos autópályát, legelő helyett csatornát találtak egyes helyszíneken - sorolta.

 

Fazekas Sándor az ágazat kifehérítésének egyik eszközeként említette a fordított áfa bevezetését. "Százmilliárdoknak vész ugyanis nyoma az agrárkereskedelemben" - mondta.

 

A miniszter szerint az elmúlt másfél évben olyan új folyamatokat indítottak el, amelyből az emberek látják, hogy másfelé tartanak mint elődeik. "A gazdák újra szervezkednek, akarják a változást, a vidék dolgozni akar" - jegyezte meg. Hozzátette: úgy látja, hogy a magyar gazdatársadalom tagjai és a családi gazdaságok bizakodóak a jövőt illetően.

 

Forrás: www.napi.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum