Lehet-e világcikk a pálinka? 3. rész

2011. 10. 26., szerda

Ilyen még nem volt itthon: „esernyőmárkát” épít a Rézangyal.

 

- Ez nem jó.

- Nem, hogy nem jó. Szomorú. De legalább ennyire kellemetlen a pálinkára nézve a harmadik jellemző probléma, a likőrgyárak körmönfont megoldásai, amin nem tudják magukat túltenni. És itt most elsősorban a Zwackról beszélek. Különösen, amikor a Vilmos és Fütyülős szeszes italokat és az e márkanév alatt futó, ugyanolyan csomagolású pálinkákat összemossák.

- Arra gondol, hogy a Fütyülős szeszes ital sorozatban e márkanévvel megjelentek a pálinkák, és miközben az előoldali címkén nagybetűkkel az áll hogy „Aszalt Szilva ágyaspálinka” vagy „Aszalt Szőlő ágyaspálinka, közben a hátoldalon kiderül, hogy azok „Aszalt szilva ágyon érlelt” és „Aszalt szőlő ágyon érlelt” vegyes gyümölcspálinkák? Vagy a Vilmos sorozatban például az előoldali címkén a „Vilmos Pálinka” felirat alatt az áll, hogy „Körte Ágyas Pálinka”, aztán a hátoldalon kiderül, hogy az „Vilmos körte ágyon érlelt vegyes gyümölcs pálinka”?

- Igen. Ez nagyon necces. Meg az is, hogy nem tér el a szeszes ital és a pálinka csomagolása. Megszólalásig azonosak. De ez szerintem nem azért probléma, mert hosszútávon rontja a pálinkások bizniszét, ezen már túl vagyunk és a fogyasztók is túl vannak. Azért az, mert nem vagyok meggyőződve arról, hogy a Zwack Fütyülős ágyas sorozata visszafordítja őket azon a lejtőn, amire kerültek. A fogyasztók nem hülyék, és ez egy újabb átverés. A Zwacktól a fogyasztók az elmúlt években ezeket az átveréseket kapták. Hasonlót játszottak el a kóser ágyasokkal is. Azok is vegyespálinkák voltak.

- Az tény, hogy a hazai szeszes italok, tehát a nem minőségi röviditalok  fogyasztása jelentősen csökkent, és tovább tarthat a lejtmenet, a házi főzés bevezetése miatt is. Jól gondolom?

- Házifőzés? Ha csak ez lenne a baj. A jövedéki törvény módosítása hivatkozási alapot adott arra, hogy a bérfőzdékben előállított valamilyen minőségű pálinka iszonyatos mennyiségben kerül be a kereskedelmi forgalomba.

- Hivatalosan ezt mindenki tagadja.

- Persze. Mi mást is tehetnének, de ettől még tény, és csak gondoljunk az áprilisi és májusi vámos razziákra, ahol a kocsmákban, vásárokon 4 ezer liter tisztázatlan eredetű párlatot foglaltak le. A vidéki kiskocsmák világát már elérte az adómentes, otthon főzött párlat, és amiről mindenki nagyvonalúan hallgat: a bérfőzdékben előállított párlatok is. Egy bérfőzdés mesélte nekem, hogy almapálinkából az ötszörösét adja el - miközben a törvény ezt tiltja – mint a Rézangyal. Marmonkannában, kocsmárosoknak. Itt aztán senki nem fizet se adót, és ami fontos, ÁFÁ-t sem. Ehhez nehéz bármit is hozzáfűzni. Nagyon helyes, hogy a NAV ezt a területet szorosabb ellenőrzés alá fogta.

- Az talán túl általános kérdés lenne, hogy egységes-e a magyar pálinkaszakma? Látjuk: nem. Miért nem jönnek arra rá emberek, ha egyszerre lépnek, egy érdek mentén haladnak, az mindannyiuknak jó. Jó a pálinkának, és jó neki mint vállalkozásnak?

- Igen, csak most viszonylag racionális, hogy nem fognak össze a pálinkások. Azt mindenki látja, a külföldi piacralépés, mint lehetőség megvalósítása az álomhoz van közelebb és nem a valósághoz. Marad a magyar piac, ami meg telítődött. Innentől kedve ez nagyon komoly konkurencia harc. Ugyanis olyan piacon kell harcolni, ami már nem nő és brutális a túlkínálat. Ezért aztán mindenki megpróbál valamit tenni a saját eszközeivel, és ez csak az egymás „ütését” jelentheti. Vagyis csak akkor tud nőni valaki, ha a másik piacát veszi el. Ebben egyébként mindaddig semmi kivetnivaló nincs, amíg etikusan, mi több törvényes eszközökkel, a piac szabályai szerint teszi.

- A szakma már megemésztette, hogy létezik egy brandépítő cég, a Rézangyal, ami ráadásul sikeres is?

- Úgy gondolom, igen.

- Csak azért kérdem, mert kezdetben úgy érezték a főzdék közül sokan, a pálinka ellen tesznek azzal, hogy különböző helyekről vásárolnak pálinkát, aztán blendelik. Pancsolnak, mondták. Mára kiderült a pancs nem pancs, hanem minőség és nem is rossz az irány. Sőt.

- Évekig sulykolták a versenytársak a piacon, főleg a vendéglátósoknak, hogy a Rézangyal nem jó, ez pancsolt termék. Mára mi is eljutottunk ezekhez a vendéglátósokhoz és egyébként csak azt a kérdést tudjuk feltenni, hogy a legnagyobb whisky márkák, pl. a Johnnie Walker, a Chivas Regal, a Ballantines, vagy az összes világszerte ismert prémium konyak a Hennessytől a Rémy Martinig pancsolt termék-e, és mitől kerülnek akár 50 ezer forintba is? Azok is egy főzőüstből kerülnek ki, egy főzdéből? Nem. De bárhol vásárolja az ember a világban, mindenütt ugyan olyan a minőségük. Mert blendelik. Természetes, hogy a prémium főzdék tudnak egyedileg jobb minőséget előállítani, ahogyan a skótok is készítenek single malt whisky-ket. Ezek íze és illata érlelő hordónként változik. A mi célunk az volt a Rézangyal létrehozásával, hogy legyen egy olyan blendelt pálinka a piacon, amely állandó minőségével egyrészt biztos választás lehet a hazai fogyasztók számára és megfelelő termelési kapacitással lehetőséget ad a határok átlépésére is. A whisky és a konyak példája is mutatja, így is lehet világszínvonalú italt prezentálni. Szóval, azt hiszem ezen már nagyjából túl van mindenki, és azon is, hogy a Rézangyal disztribúciós partnere a Coca-Cola Hellenic.

- Ez azért sokkolta a hazai pálinkaszakmát.

- Bizony, sokan felzúdultak, hogy te jó isten, mi lesz itt? Mi büszkék vagyunk arra, hogy kizárólagos joggal értékesítik a Rézangyal válogatást, arra meg különösen, hogy Magyarország legnagyobb disztribúciós háttérrel rendelkező vállalata a mi pálinkáinkat értékesíti és nem más márkát. De mi is továbbléptünk. Elkezdtük építeni a „Rézangyal. Magyarország, röviden.” esernyőmárkát, ami már régen nem a Rézangyal pálinkákról szól, hanem egy átfogó pálinka szortimentet kínál. Idén májusban indultunk, benne a Rézangyallal, a Suhancossal, a Márton és Lányai valamint a Békési pálinkákkal. Ezzel széles, mondhatni teljes portfoliót tudunk a megrendelőinknek adni az alsó polctól a top-prémiumig. Így aztán az alapízektől, a különleges pálinkáig minden megtalálható a kínálatunkban és nem érhet többé bennünket az a vád, hogy a Rézangyalnak, mint nagykereskedőnek, a középkategóriában nincs például cigánymeggy-, birs-, vagy éppen áfonyapálinkája. Van.

- Miért ebbe az irányba léptek?

- Végigvezettük azt a logikát, hogy mi a baja most a pálinkapiacnak, és erre miért jó válasz a „Rézangyal. Magyarország, röviden”, a nagykereskedőknek, a vendéglátóknak és a fogyasztóknak is. Azért, mert harcoló magyar vállalkozók küzdenek nap mint nap egymás ellen, aminek senki sem látja a hasznát. Nem örül a vállalkozó, mert a piacrajutásért tett anyagi erőfeszítései végén nem marad semmi a zsebében. Nem örül a nagykereskedő, mert több száz féle pálinkát kell tartania, és iszonyú sok pénze áll pálinkában, ami nem forog. Aztán hasonló a helyzete a vendéglátósnak, aki öt főzdétől tart 40-50 vagy akár 100 féle terméket, de azon kívül, hogy erre rettentő büszke lehet, ez azért gazdaságilag nem olyan jó biznisz, mert benne áll a pénze. Ráadásul naponta négy-öt főzde képviselője zaklatja, és miután a képviselők azt látják, hogy négy vetélytársuk termékei ott vannak a polcokon, ezért nem adnak nekik eladássegítő eszközt, mondjuk poharat, itallapot. Így a pálinkakultúra, vagyis a fogyasztó is megszenvedi ezt a harcot, mert mondjuk vodkás pohárból kell innia a pálinkát. A mi esetünkben egy céggel kell megállapodni, egy képviselő látogatja őket, és van minden, teljes pálinka szortiment, kiegészítők: poharak, kiöntők, kötények. Vagyis minden, ami a aminőségi vendéglátáshoz szükséges.

- Ez azt is jelenti, hogy vannak még jelentkezők, akik szívesen beállnának az ernyő alá?

- Igen, vannak, igaz mi sem szeretnénk itt megállni, terveink szerint a következő években több márkával is bővítjük a portfoliót. (Vége)

Szerző: Jónás József

Forrás: www.4cent.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum